Skepticism - The Departure
2015-07-28,

Ordeal címmel jelenik meg az új Skepticism lemez szeptember 18-án. Nem elég, hogy élő a felvétel - az egész lemez élőben került rögzítésre, rendhagyó módon - de funeral doomhoz képest a zene is szokatlanul életképes és életteli dallamokat tud felmutatni.

Torn From Earth - Devourer I. Blame
2015-07-28,

A Torn From Earth már 10 éve a színen van, de meglehetős ritkasággal adnak ki hanghordozókat. Nem annyira az esetlegesség szerepe látható ebben kívülről, hanem sokkal inkább a minőségre való törekvés, melyet az idei Loss című EP-ről származó új dal is bizonyít. 

 

Grave Pleasures - Crying Wolves
2015-07-27,

A Beastmilk szeptemberben Budapesten koncertező utódzenekara még a múlt héten jelentkezett új felvétellel, egy low-budget videó kíséretében. 

 

Nile - Call to Destruction
2015-07-25,

A közel-keleti témákat feldolgozó death metal veterán Nile ezúttal is maradt a jól bevált formulánál: death metal, és közel-kelet, csak ezúttal éppenséggel nem a korábbi évezredek rombolásairól és gyilkos vallási kultuszairól esik szó, hanem a jelenről. 

A banda szeptemberben a Suffocation társaságában Budapesten lép fel az újjáéledt Undead Festival keretein belül. Addigra kint lesz az új lemez is, What Should Not Be Unearthed címmel. 

Brant Björk and the Low Desert Punks - Controllers Destroyed
2015-05-29,

Health stonerz, avagy szívás helyett szivattyúzás. Avagy, nyárindítás generátorral. Brant Björk tavaly őszi lemezéről (Black Flower Power), az évszaknak megfelelően. 

Paradise Lost - Beneath Broken Earth
2015-05-05,

A Paradise Lost gyakorlatilag 15 éve nem csinál mást, mint egyre inkább back to roots albumokat készít (igaz kisebb-nagyobb szépséghibbákkal teszi mindezt). Akár tetszik a dolog valakinek, akár nem, egy dolog biztos, ennek a folyamatnak most eljutottak a végpontjára, ennél visszább már nincs: Nick Holmes újra hörög, a zene pedig lassabb, mint valaha. Ez már tényleg doom. Szóval hmm... nem is rossz.  

Vidunder - Gone with Dawn
2015-04-02,

A Horisontot, Blues Pillst és Hypnost is felfedező Crusher Records Vidunder nevezetű üdvöskéje két évvel ezelőtt mutatkozott be első nagylemezével, a folytatás május 20-án érkezik Oracles & Prophets címmel. A kiadó profiljának megfelelően ez a csapat is a '70-es évek rockzenéheiz nyúl vissza, a Horisonthoz és a Hypnoshoz képest kevesebb heavy metallal és több garázsrockkal. A Gone with Dawn című új számhoz videóklip is készült, az alábbiakban megtekinthető: 

 

The Devil's Blood - She (Brüsszel, 2011.12.03.)
2015-03-16,

A Youtube tele van jobbnál jobb The Devil's Blood videókkal, a közelmúltban felkerült azonban egy olyan, amit végképp kár lenne kihagyni. Tökéletes hangzás, tökéletes kép, improvizációk, melyek máshol pont így biztosan nem hallhatóak. Mi láttuk a bandát ezen a turnén, de az összes állomást látni kellett volna. 

         

 

Blues Pills - No Hope Left for Me
2014-11-06,

Ahogy az várható volt, a Blues Pills a debütáló lemez egyik legjobb dala (High Class Woman) után a másik legjobb dalához, a No Hope Left for Me-hez készítette második klipjét. Míg azonban előbbi egy egészen pofás és ötletes videó volt némi Taxi Driver utánérzéssel, most a műfaj legalját jelentő Patric Ullaeus ült a rendezői székben, aki borzalmasabbnál borzalmasabb bandáknak készít hol borzalmasabbnál borzalmasabb, hol semmitmondóbbnál semmitmondóbb videókat. A Blues Pillsékből szerencsére neki sem sikerült vicsorgó-hadonászó majmokat csinálnia - talán bosszúból végig Elin Larsson pattanásos állára fókuszál a kamera.

A Hammer Concerts mindeközben a banda budapesti felléptetését fontolgatja - jelezd nekik egy like-kal vagy kommenttel, ha támogatod az ötletet.

                  

kapcsolódó cikkek:

Blues Pills - Blues Pills (lemezkritika)

Nifelheim - Hell`s Vast Plains
2014-10-16,

A tavaly óta Buday Tamással (ex-Tormentor) felálló Nifelheim jelenleg Európa-turnén van a Vulcanoval, és műsoruk nem csak a jól bevált régi és a valamivel kevésbé jól bevált közelmúlt-béli slágerekből áll, új szerzemény is szerepel a repertoárban:

              

Sólstafir - Lágnætti
2014-10-10,

Újabb lélegzetelállító képekkel és fényekkel teli videót készített a Sólstafir, az előző lemezhez készült Fjarahoz hasonlóan ezúttal is megirigyelhetné ill. felhasználhatná a végeredményt az izlandi turisztikai hivatal. Hogy miről szól, azt egyelőre nem tudjuk megmondani, de egyrészt a Fjara is csak pár megnézés után esett le, másrészt, ami ennyire szép, annak nem kell okosnak lennie.

               

 

 

Mastodon - The Motherload
2014-09-29,

"Wattafakk iz dat siit?" - kérdezhetnénk stílszerűen. De hát nagyon pontosan tudjuk mi ez: ez kérjükszépen az Until it Sleeps twerkelős változata.

              

kapcsolódó cikkek:

( Y )

Electric Wizard - SadioWitch
2014-09-09,

Koponya, füst, köd, boszorkányok, korbácsolás, kábítószerek, orgia - az okkult doom pózerkedés új non-plusz ultráját hozta létre az Electric Wizard és a klipet rendező Shazzula. A dal egyébként nem rossz, a brit csapat Time to Die című, hamarosan megjelenő új lemezéről származik.

                  

Portal - Ω Curtain
2013-10-31,

Csináljön bárki bármilyen rémisztő sütőtökfejet, az idei halloweenre az imidzsben egyébként is erős Portal zenekar készítette a legfélelmetesebb meglepetést. A banda zenéjétől nem voltunk és továbbra sem vagyunk elhalva, de ez az Edgar Allen Poe-novella nyomán készített videó tényleg meg tudna ijeszteni még bennünket is, ha ijedősök volnánk. (kinagyítva az igazi, itt a youtube-link ehhez)

                 

 

Toxic Holocaust - Acid Fuzz
2013-10-28,

A Toxic Holocaust előző lemezét nem szerettük, és az újat sem biztos, hogy rongyosra hallgatjuk, de ez a videóklip attól még eléggé tetszetősre sikerült.

                   

Pallbearer - új, cím nélküli dal (Live at Roadburn Afterburner)
2013-05-07,

Mintha egy új hullámot érzékelnénk a klasszikus doomon belül, érezhetően Neurosison és egyéb posztmetalokon nevelkedett fiatal zenészek fedezik fel olyan bandák munkásságát, mint a My Dying Bride és a Solitude Aeturnus. Ez persze lehet, hogy csak tévképzet és csapongó fantáziánk vad szüleménye, a valóságban pedig a Pallbearer tagjai csecsemőkoruk óta az Epicus Doomicus Metallicust hallgatják, de mindegy. Ami biztos, az az, hogy akkora hypeot az undergroundban rég kapott zenekar, mint a Pallbearer, és ha maradéktalanul nem is jogos az ünneplés, megérteni azért elég könnyű. A Roadburn fesztivál zárópartiján elnyomtak egy új, még címnélküli dalt is:

               

Jess and the Ancient Ones - Astral Sabbat
2013-02-05,

Február 22-én új EP érkezik a finn okkult rockerektől, a címadó dalhoz egy menőségbe álcázott low-budget videóklip is készült. A stílus némiképp elüt az eddigi, a The Devil's Blood nyomdokaiban történő meneteléstől, ennek fényében különösen kíváncsian várjuk a másik két szerzeményt is, melyek egyike egy Shocking Blue-feldolgozás lesz.

                 

kapcsolódó cikkek:

Jess and the Ancient Ones - Jess and the Ancient Ones (kritika)

Siculicidium - Valse Triste
2012-11-12,

Néhány hónappal első hivatalos videóklipje után elkészítette a másodikat is a Siculicidium. A recept nem változott, már ami a vizuális oldalt illeti, ezúttal is ősrégi filmek groteszk jeleneteit vágták hozzá a zenéhez, ami viszont már annál inkább szokatlan, mind a banda számára, mind úgy egyébként. A Valse Triste című dal a Swans New Mindjának átdolgozása, és egy Keringők című, hamarosan megjelenő EP-n szerepel, mely kiadvány elsősorban a banda sötétebb és komorabb oldalát kívánja kihangsúlyozni.

                

Sólstafir - Fjara
2012-08-15,

A tavalyi, lassan érő Sólstafir nagylememez Fjara című számához készült - frissnek ugyan nem mondható - klipjét láthatjuk.A zenekar tartotta magát azon jó szokásához, hogy a videó nem tartalmaz képsorokat a csápoló, hangszerekeit kőkeményen szorongató bandáról, hanem újfent egy különös történetet kíván mutatni, nem egészen érthetően, de nem is teljesen hatástalanul, főleg, hogy a képkocák nagyja Izland megkapó tájait is megmutatja.

                 

Deicide - Conviction
2012-05-23,

Nem a legfrissebb videó, mi viszont csak most találkoztunk vele - a Deicide tavalyi lemezén hallható Conviction című számhoz gyurmafilmes videóklip készült. Legalább annyira szórakoztató, mint a kommentek, ami a Deicide-féle sokk-rock világában több, mint bravúr!

              

kapcsolódó cikkek:

Deicide - The Stench of Redemption (kritika)

Pantera - Piss
2012-04-13,

A cím méltó a dalhoz, a dal méltó a kliphez, az egész meg annyiban méltó a Panterához, hogy nem tették lemezre. Az viszont nem az, hogy most nyilvánosságra hozták.

                   

Siculicidium - Holnap majd felgyújtom az erdőt
2012-03-31,

A transzilvániai Siculicidium A rothadó virágok színüket vesztik című új EP-jébe hallgathatunk bele az alábbi felvétellel, a hozzá tartozó videó pedig horrorisztikus képsorokkal gazdagítja az élményt. A zene hallatán nagyképűen azt gondolhatnánk, hogy a tagok megfogadták a legutóbbi nagylemezükről írt cikkünk záró mondatait, és még tovább mélyítették Az utolsó vágta az Univerzumban sajátságos világát, kiteljesítve bensőjük minden gonosz kívánságát.

              

 

 

Paradise Lost - Honesty in Death
2012-03-26,

Íme a bizonyíték, mindent lehet, csak nagyon kell akarni. A Paradise Lost már évek óta törekedett az Icon / Draconian Times albumok újraalkotására, az idei lemezt (Tragic Idol) felvezető videóklip alapján most elérkezett a siker pillanata: ez tényleg, egészen precízen pontosan olyan, mint ha a '90-es évek közepén írták volna Nick Holmesék. A dalhoz készült videóklip képsorai bizonyára sokak számára ismerősek lesznek, főleg akik járatosak a holywoodi giccsmozik világában.

              

kapcsolódó cikkek:

Paradise Lost - Paradise Lost (kritika)

Karst - Sóvár
2012-03-02,

A Karst tavalyi lemezéről már értekeztünk, első klipjük a Sóvár című szerzeményükhöz készült, amelyet látva új támpontokat szerezhetünk a Cleanig a Cave mégegyszeri felfedezéséhez.

                

No Future - Splendour of My Hometown
2012-01-09,

                  

A heavy metal ifjú svéd titánjai közül néhányan összedugták alkoholtól és ki tudja miegyébtől kába fejüket és ezt a szörnyűséget alkották. Nekünk tetszik.

Ondskapt - Blessed by Demonic Wrath (live feat. Kim from Lifelover)
2011-07-31,

Remélhetőleg átmeneti írásképtelenségünket és kreatív csömörünket áthidalandó, megosztanánk olvasóinkkal ezt a kiváló koncertvideót. Vigyázat, a felvételen egy meztelen ember ugrál! Megint csak G.G. Allint tudjuk emlegetni, igaz most eléggé eltérő okokból.

                 

 via robert sun /mirgilus.com

Slayer - Angel of Death (smooth rock version)
2011-07-11,

Ezen a héten a Hegyalja fesztiválon lép fel a Slayer, jobb apropót nem is kaphatna ez az istenkáromló, szégyenteljes feldolgozás, amelyről nekünk a legendás shreds-sorozat is eszünkbe jutott.

                 

(via: anus.com)

kapcsolódó cikkek:

Slayer, Megadeth (2011.04.08. - Budapest, Papp László Sportaréna) (koncertbeszámoló)

Portrait feat. Messiah Marcolin - Black Funeral (Mercyful Fate)
2011-07-02,

A június elején megrendezésre kerülő svédországi Muskelrock fesztivál igazi oázis lehetett az underground metal rajongói számára, többek között felépett a Ghost, a Pentagram és a Lord Vicar is. A nemrégiben új lemezzel jelentkező Portrait is ott volt, koncertjükön pedig az egykori Candlemass vokalista Messiah Marcolin is fellépett vendégként, közösen adták elő a Black Funeral című Mercyful Fate klasszikust. Egy jól sikerült amatőr videó rögzítette az eseményt:

                  

Shining - Förtvivlan, Min Arvedel
2011-06-07,

A svéd Shining pályafutásának legérdekesebb aktuális fejleménye, hogy ki tudja hanyadik lemezüket kiadván, profi videóklipet is készítettek az egyik új dalhoz. Meglátjuk, elegendő lesz-e mindez ahhoz, hogy Niklas elérje álmát, 's Marilyn Manson rajongó fiatal fiúk és lányok tömegét fertőzze meg nihilizmussal és önpusztítási vággyal. 

                 

kapcsolódó cikkek:

Shining - interjú
Shining - V. - Halmstad (kritika)

Arghoslent - Rape of a Slave (live)
2011-05-28,

Néhány nappal ezelőtt igazán kultikus felvételek kerültek fel a youtube-ra a szélsőséges ideológiája miatt széles körben joggal ignorált Arghoslenttől. A csapattól eddig csak egy pocsék hangzású finnországi koncertfelvétel volt ismeretes, ezúttal viszont kiváló a minőség. A hat dal felvételéből álló koncertvideó-csokor egy '98 és 2000 közötti koncerten készülhetett és bemutatja, hogy milyen az a feszes jól megírt metalzene. Kedvenc korai Arghoslent dalunkat illesztjük be ide, a többit meg lehet találni youtube-on oldalt, vagy a feltöltő nevére klikkelve.

                   

kapcsolódó cikkek:

Arghoslent - Hornets of the Pogrom (kritika)

Thy Catafalque - Neath Waters (Minden vízbe mártott test)
2011-05-13,

Az eredetileg 2004-ben megjelent, majd a tavalyi évben újrakiadott Tűnő idő tárlat című Thy Catafalque nagylemez egyik dalához készült egy vadonatúj, hivatalos videóklip. A klip ezúttal kifejezetten a fizika és a kémia tudományainak témaköréből merít, ahogy az instrumentális dal is az efféle tematikájú ismeretterjesztő filmek zenéit idézi.

                

kapcsolódó cikkek:

Thy Catafalque - Tűnő idő tárlat (kritika)
Thy Catafalque - Róka hasa rádió (kritika)

Coroner - Gliding Above While Being Below / Divine Step (Live in Lausanne 2011.04.23.)
2011-04-25,

A svájci progresszív thrash metal legenda, a Coroner első koncertjét adta tavalyi újjáalakulása óta. Egyelőre csak két további fellépésük ismeretes, az elsőként bejelentett Hellfestes buli Franciaországban, valamint a Maryland Death Fest Baltimore-ban. Amint bármilyen hozzánk közelebb eső koncertről tudomást szerzünk, hírt adunk róla. Addig is itt egy ízelítő a Lausanne-i koncertből, a frontember Ron Royce-ot szexuálisan zaklató női rajongóval (5:01-től) megspékelve.

A komplett koncert fent van egyébként a videómegosztón a lelkes rajongóknak köszönhetően.

               

Voivod - Forlorn (Live at Roadburn 2011)
2011-04-20,

Abbéli reményeink, hogy nem csak a szabvány nosztalgiaszettel állnak ki Voivodék a május 11-i budapesti koncerten, eddig nem voltak túlságosan erősek. Azt még most sem mondanánk, hogy fordulópontról számolhatunk be, de a pár nappal ezelőtti Roadburn fesztiválos fellépésük alkalmával elővettek egy dalt az Eric Forresttel készült Phobosról. Kevéssé meglepő módon a Forlornról van szó. Egy fecske nem csinál nyarat, viszont jól esik a kikacsintás, főleg, hogy egészen hihetően és életerősen adják elő a számot. Meghozza a kedvet a koncerthez, ennyi elég is.

                 

Xasthur - Walker of Dissonant Worlds
2010-10-23,

Posztumusz videóklip egy outróból - stílszerűbb aligha lehetne a Xasthur vizuális debütje. Tökéletes alkotásra persze ezúttal sem kell számítani, a klip is olyan, mint a zene volt: erőltetett, tökéletlen, tanulságokat és katarzisokat nélkülöző, ezzel együtt totálisan idő- és szükségszerű.

                   

Kommandant - Anti Human Nemesis
2010-09-13,

Egy gázmaszkos, füstgránátos war metal osztag aligha talál jobb dátumot egy lemez megjelenésére, mint a tegnapelőtti nap, azaz a WTC toronyépülete elleni támadás évfordulója. A chicago-i Kommandant ezen a napon jelentette meg a Kontakt EP-t, ami energikus, háborús témájú black/death szerzeményeket sorakoztat fel. A zenekar tagjai többek között a Krieg-ben és a Nachtmystium-ban is megfordultak. Meggyőzésképpen íme egy próbatermi felvétel (Anti Human Nemesis):

                       

myspace.com/kommandantofficial1

SMRGL - Ronda nő
2010-06-07,

Mint azt magazinunk indulásának hajnalán nyíltan deklaráltuk, nem kívánunk a feltörekvő ifjoncoknak kiugrási szerepet biztosítani, inkább a kész, minőségi produkciókkal foglalkozunk. Kivételt most sem teszünk, noha eddig bizonyára kevesen hallhattak a SMRGL nevezetű rémségről, melynél életképesebb, igazi punk szellemiségű próbálkozást a Flash! óta nem hallottunk. A tahóságra azért még lehet gyúrni, sőt muszáj is, ha nem akarják értelmiségi fiatalok divatzenekarként végezni, bár úgyis úgy fogják.

               

Spiritus Mortis - Divine Wind / Rotting Trophy
2010-05-27,

             

Felbukkant nemrégiben még egy videó az októberi pesti Spiritus Mortis koncertről. Ha a képminőség annyira nem is jó, de a hangfelvétel cserébe még jobb, mint a Man of Steel videó esetében (lásd lejjebb).

Church of Slayer
2010-05-18,

Ugyan mi még a legbénább Shrek/Cannibal Corpse, sőt, a Teletubbies/Dimmu Borgir karaoke-kon is hülyére tudtuk röhögni magunkat, szóval nincsen túlzott igényünk a kinfinomult humorra, feltételezzük, ezen még a legmogorovább, legelitistább embergyűlölők is borulni fognak:

            

Spiritus Mortis - The Man of Steel (Budapest)
2009-10-31,

Lemezen ezért a dalért lelkesedett kritikusunk a legkevésbé, élőben senki nem panaszkodott rá. Aki nem volt ott, most már sejtheti, miről maradt le. Interjú, beszámoló, fényképek hamarosan.

Pearl Jam - Fixer
2009-08-27,

Stábunk többsége ugyan sosem rajongott különösebben a Pearl Jam művészetéért, de tagadhatatlan, hogy néhány kiváló dalt megírtak már pályafutásuk során, igaz a maradék respektációnkat is semmivé foszlatta a Creed életre segítése. Az alant hallható Fixer című dal a szeptember 20-án megjelenő új nagylemezen is hallható lesz, a hivatalos videót rossz minőségű hanggal látták el, ami talán még élvezhetőbbé is teszi az egészet. Jó riffek, lendület, öröm, meg olyan bájosan hiteltelen az egész. Nyáreleji slágernek jobban illett volna.

Them Crooked Vultures - Dead End Friends
2009-08-21,

Egyelőre homályba burkolózva és hírverés nélkül tevékenykedik a Them Crooked Vultures nevezetű szupergroup, melyet Dave Grohl, Josh Homme és John Paul Jones alkot. Nem akármilyen felállás, és az alábbi, tegnapelőtt készült koncerfelvétel tanulsága szerint a zene sem lesz az.

                 

A csapat bemutatkozó nagylemeze október 23-án érkezik Never Deserved the Future címmel.

themcrookedvultures.com

NON - Total War (youtube-felhasználó általi feldolgozás)
2009-07-12,

Végignézni! Nem hülyeség.

Pearl Jam - Get Some (at Conan O' Brian)
2009-06-05,

Az év elején megjelent impozáns Ten újrakiadást követően ősszel vadonatúj sorlemezzel jelentkezik a húszéves évfordulója felé menetelő Pearl Jam. A „Backspacer” címre keresztelt albumról a „Get Some” című, igen tökös dalt hallgathatjuk meg alább, amelyet Conan O’Brien Tonight Showjában adott elő a csapat. Szándékosan kerültük a „meglepően” vagy „szokatlanul” jelzőket, hisz a zenekar évek óta újra remek formában van, sőt jelen sorok irója szerint (vigyázat, nem a Subterra-stáb egészére általánosítható vélemény!) nem is eresztettek ők le igazán soha.

További, mérsékelten érdekes információ, hogy a közelmúltban reklámot forgattak egy kiskereskedelmi hálózat (Target) számára (minden bizonnyal valami terjesztési megállapodás keresztjeként), amit a többek között a Facérokat és a Majdnem Híres-t is jegyző Cameron Crowe rendezett. Ugyanő mellesleg valami komolyabb dobásra is készül az esedékes két évtizedes születésnap kapcsán. Erről egyelőre kevés biztosat tudni, de erősen valószínűsítjük, hogy nem köztéri szoborcsoport, vagy svédasztalos állófogadás, hanem film lesz. 

 

Thy Catafalque - Köd utánam
2009-05-20,

Kátai Tamás már annyira szeretné, hogy a nagyérdemű hallja az új Thy Catafalque korongot, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy a saját és a közönség sóvárgását valamelyest enyhítse, így újfent engedve kényszerének elkészítette a myspace-oldalán már hallható Köd utánam című új dal mozgóképes változatát. Ha valamit már biztosan megtudhattunk az alkotóról, hogy bolygókat, csillagokat és egyéb kozmikus szereplőket igencsak csípi, így talán nem lepődhetünk meg azon, hogy a klipben is ezeknek az égitesteknek adózott tisztelettel. A videó elkészítésében Kátai nagy segítséget kapott egy '30-as évekből származó természettudományos kötetből, így a művi élvezet mellett elménk pallérozása miatt is tudjuk ajánlani a művet.

Thy Catafalque - Molekuláris gépezetek
2009-04-16,

Az olvasóink által már jól ismert Thy Catafalque öt év után újra nagylemezzel jelentkezik, amelyről eddig két dalt hallgathattak meg az érdeklődők. Kátai Tamás (TC atya) nemegyszer fenyegetőzött azzal, hogy a Róka Hasa Rádió nem csak címében igyekszik megbotránkoztatni a tisztességes metálosokat, de maga a korong is csak bizonyos részeiben használja fel a torzított gitár adta lehetőségeket. Ennek az állításnak biztos alapot adván készítette el Tamás az alábbi klipet a Molekuláris gépezetek című dal egyik részletéhez, ami egyszerre jutattja eszünkbe az Enigma zenekar által a '90-es évek elején alkotott misztikus popzenét, és azt, hogy mennyire jó, hogy nem csápoló paprikajancsikat kell nézegetnünk, miközben hatásfokozás címszó alatt a kamera rángatózik. Ugyan mi végletekig szkeptikusak maradunk, és némi fenntartással kezeljük ezt az újfent teljes mértékig házi készítésű videót, de hazudnánk, ha nem azt állítanánk, hogy bizonyos értelemben ez az egyik legjobb klip, amit eddig Tamás összehozott.

Backyard Babies - Degenerated
2009-04-03,

Európában a Mötley Crüe-vel turnézik a Backyard Babies, Magyarországra a Sziget fesztivál keretein belül jut el a tavalyi lemezével új erőre kapó svéd csapat. A kedvünket két apróság árnyékolja csak be: az egyik, hogy Nicke Borg énekes/gitáros szerint zseniális az új Guns lemez, a másik az alább megtekinthető, e napokban publikált videoklip, melyet feltehetőleg a 9-12 éves rakenrollerekre optimalizált a korábban nagyon jó videókat is (Highlights, Look at You) készíttető társaság. Talán a Brian Johnson (és a Subterra-stáb egyik tagjának) kivételével mindenkit köcsöggé alakító "flat cap" vette el a frontember eszét, ám a csapat többi tagjának ennyi mentsége sincsen.

Converge - teaser az új lemezhez
2009-03-19,

Nem szeretnénk egy perc és 47 másodperc alapján megmondani, hogy milyen lesz az új Converge-lemez, de nincs mit tenni: ezúttal ennyit bocsátottak közszemlére embereink. Utóbbi időben Ballou-ék ennyi játékidőben két nótát is lerendeztek, szóval lehet, hogy visszajönnek megtépázott Slayer-riffekból dagasztott zajmedúzák. Arra pedig külön felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a terem közepén ülő kapucnis mozdulatlanság, az Jacob Bannon. Megnyugtatásképp azért eláruljuk: a képsor végén sem mészárol le senkit.

 

Mastodon - Divinations
2009-03-07,

Szokásos, ügyesen/művészien felvett zenélős képsorok, valamint egy kicsit fárasztó, enyhén vicces sztorizós vonal - ennyi a Mastodon új klipje. Nem gáz, nem kínos, az már annál inkább az, hogy hosszú idő óta ez az első nézhető metal videoklip.

Fleet Foxes - Mykonos
2009-02-07,

Az animációs vonalat vitte tovább Sean Pecknold az új Fleet Foxes klipben, ami önmagában egy ügyesen kivitelezett művészeti alkotás, a dalhoz viszont kevésbé illik ritmusában és hangulatában. A felemás végeredmény tanulsága, hogy szívesebben néznénk kecskéket.

Veér - videók a Klaan-fesztiválról
2009-01-24,

A december végén rendezett Blue Hell-béli Klaan-fesztiválon a Veér többek véleménye szerint is kiemelkedően jó koncertet adott. Erre szolgál bizonyítékul az a három dal, mely most élvezhető kép- és hangminőségben felkerült a youtube-ra. Alább megtekinthető a Pull the Trigger című dal ( ez a hamarosan megjelenésre kerülő új lemezen is hallható lesz), két másik videó a zenekar myspace-oldalán található meg.

Fever Ray - If I Had a Heart
2009-01-19,

Karin Dreijer Andersson egyáltalán nem használja tétlenkedésre testvérével közös zenekarának, a Knife-nak a pihenőjét. Az elektro-duó egykoron alterrockban utazó főnöknője amellett, hogy tavaly vendégszerepelt a dEUS-nál, Fever Ray fedőnév alatt elkészítette első szólólemezét is. Ez idén március 18-án fog megjelenni, az első kislemez pedig az If I had a Heart címet viseli. A hozzá tartozó videoklipet az az Andreas Nilsson rendezte, aki már a Knife számos kiváló videójának (pl.: Silent Shout) elkészítésében közreműködött. Ez a példány egy különlegesen rémálomszerű darab, Karin arcfestése például Csihar Attila egyik figurájára hajaz.

feverray.com

Csermanek Lakótelep - A táncos
2008-11-27,

Bár a gyártási folyamat elhúzódása miatt idén már nem fog megjelenni a várt Csermanek Lakótelep lemez, ma felkerült a Youtube-ra egy új számhoz készült videó, és azt is megtudhattuk, hogy a lemez a Munkák és napok címet kapta. A régi anyagokkal együtt beszerezhető lesz a Földalatti KHE alaposan feltúrt oldaláról.

Satyricon - Black Crow on a Tombstone
2008-11-11,

Két dolgot hiányolunk csak: korbácsot Satyr kezéből, és tányérsapkát a fejéről.

Fleet Foxes - He Doesn't Know Why
2008-09-30,

Nemrég még a nagylemez egyik gyenge pontjaként emlegettük, azonban így önállóan és klippel együtt nézve egy rossz szavunk sem lehet.

Behemoth - At the Left Hand Ov God
2008-09-19,

Pár héttel ezelőtt a Keep ov Kalessin videoklipje kapcsán emígy szóltunk: ov my god! Mi ez? Most megint ugyanez a kérdés hasított belénk. A Behemoth (ov Karol Wojtyla hazája), melynek magyarországi népszerűsége előtt mindig értetlenül állottunk, hasonlóan érdekes audiovizuális megnyilvánulással élt. A black metalként induló, jelenleg tökéletesen jellegtelen death metalban utazó zenekar új videójának megtekintésére akkor határoztuk el magunkat, amikor a Blabbermouthovn megpillantottuk a címet: egy lengyelországi filmfesztiválovn több kategóriában is díjazásra jelölték az alkotást.

Nem csalódtunk. Itt még a Keep ov Kalessin féle videónál is több teljesen felesleges speciális effektus és technikai trükk használatának tökéletes elsajátítását sikerült a rendezőnek a klipbe sűrítenie. Nekünk a legjobban mégis a frontember Nergal alakítása tetszik, hiszen mindig is rajongtunk azért, amikor a metálénekesek eltáncolják a mondanivalójukat. Igazából persze szerettük volna iróniától és cinizmustól mentesen leírni, hogy mennyire szar helyzet az, hogy senki nem képes felfogni, mindennemű okkult témához kapcsolódó mondanivaló röhejessé válik professzionális-zenekaros videók kíséretében, dehát itt ilyesmiről szó sincs. Ezek nők. Sőt. Rossz kurvák. Aki ilyen bőrszarokban kelleti magát, az a METÁL NAGY ORSZÁGÚTJA mellett strichel, és semmi egyebet nem tesz.

 

Utóirat:
Nagyon FINCSI a dal végén a MAHARDZSÁS FIKCSI. A TAMPAKOLÁSSAL együtt.

TV on the Radio - Golden Age
2008-09-17,

George Michael Outside-je óta nem láttunk ennél forróbb videoklipet, ami a dolognak csak az egyik fele. A másik az, hogy ezen túlmenőleg olyan a TV on the Radio új lemezéhez tartozó első videoklip, mintha Terry Gilliam rendezett volna egy Teletubbies epizódot. Mindegy, a lemez, amit a szemfülesek minden bizonnyal beszereztek már, kiváló, és a hangzása sem olyan pocsék, mint ennek a video-ripnek, amit azért mindennel együtt - természetesen melegen - ajánlunk:

 

El Perro del Mar - Glory to the World
2008-09-16,

Jóval a megjelenés után, de végre elkészült a From the Valley to the Stars első videóklipje, melyben nemcsak figyelemmel kísérhetjük a mások által teremtett valóságból a sajátunkba való menekülést, hanem a céges hajókirándulás is új értelmet nyer.

Gnarls Barkley - Who's Gonna Save My Soul
2008-08-24,

Chris Milk-nek a Who's Gonna Save My Soul klipjével sikerült feldobni az egyébként gyengélkedő The Odd Couple-t. Úgyhogy ha a lemezre nem is, a videóra - azon belül is a brokkoliba éneklő elvérző szívre - biztosan emlékezni fognak még évek múlva is.

Kanye West - Champion
2008-08-13,

Felesleges volt abban reménykednünk, hogy legalább a klipeket  elkerüli majd az Olimpia mizéria. A tavalyi Graduation album Champion című számához készült videóban ki más, ha nem Kanye West szerepel, ám mindezt kompenzálja a rendező ötlete, ami valószínűleg az volt, hogy kevés röhejesebb dolog van egy nyújtógyakorlatokat végző, közben pedig éneklő bábnál.

 

I'm From Barcelona - Paper Planes
2008-08-08,

A 29 tagú svéd banda nagylemeze a 2006-os év kellemes meglepetése volt a hurráoptimista és végtelenül naiv, ám mégsem gyomorforgatóan nyálas dalaival. Szeptember 24-én jelenik meg új albumuk, mely a Who Killed Harry Houdini? címet kapta. A Paper Planes-ből forgatott  klip láttán túl sok béna szóvicc jutott eszünkbe, és mivel nem tudtunk választani, inkább nem írunk semmit, talán csak annyit, hogy érdemes megnézni.

Fleet Foxes - Blue Ridge Mountains
2008-08-05,

Nem, az album egyik legerősebb dalához sajnos még nem készült hivatalos klip, viszont a legutóbbi Letterman show szerepléshez ezt választották, és milyen jól tették.

Portishead in Portishead
2008-08-04,

Nyilván mindenki tudja, hogy a cím miért nem tautológia, de azért segítünk: Portishead egy kis városka Bristol közelében és erről a helyről kapta a nevét az a zenekar, amelyik kitalálta, majd legutóbbi, Third című lemezén kibelezte és lefejezte a triphopot. A szóban forgó album megjelenése előtt (2007 decemberében) a csapat valamiért úgy döntött, hogy ennek a városnak az iskolájában felvesznek hét dalt az (akkor még) megjelenés előtt álló Third-ről. Miért rögzítették kamerákkal is? Miért csak most került nyilvánosságra? Hát nem ebből a 34 percből fog kiderülni, de nagyon jól is van ez így. Itt ugyanis pont az a pláne, hogy faarcú zenészek és a kérdőjellé görnyedő Beth Gibbons nem szólnak egymáshoz egy büdös szót se, csak játszanak egy drámateremben. A számok a lemezminőségnél egy gondolatnyit ropogósabbak lettek, a látványban pedig szintén nincs hiba, mert a vágók pont annyit művészkedtek bele a gyűrött videoszalagot idéző felvételekbe, amennyit kell. Nem is mondanánk mást, csak az elhangzó dalok címét: Silence, Hunter, We Carry On, The Rip, Machine Gun, Magic Doors, Threads.

The Streets - The Escapist
2008-07-30,

Mike Skinner csinált már felejthetetlenül jót (Original Pirate Material), és felejthetően közepeset is (The Hardest Way to Make an Easy Living), úgyhogy a szeptember 15-én megjelenő Everything Is Borrowed című nagylemeztől, ha nem is sokat, de az utóbbinál mindenképpen többet várunk. Ha gyorsan akarunk ítélekezni, illetve bizakodóak vagyunk, akkor az Escapist így első hallásra leginkább az A Grand Don't Come for Free korszakát idézi fel, ami szerencsére a fent említett két album közé esik, mind időben, mind minőségben. A videót Franciaország déli részén forgatták a kamerának háttal menetelő Skinnerről, aki állítólag tényleg sétálva tette meg az egész távot. A szám pedig arról szól, milyen is a börtönlét, kiegészítve a szerző szavaival: "Nem mintha ültem volna. Még."

 

Devendra Banhart - Carmensita
2008-07-29,

Devendra Banhart kétségkívül korunk egyik legmarkánsabb zenész-karaktere, még akkor is, ha ez abban nyilvánul meg, hogy szívesen kettécsapnánk egy fejszével. Abban, hogy ne ez legyen az első, ami eszünkbe jut róla, erős támpontot adhat új klipje, mely felhőtlen szórakozást biztosít katartikus bollywood-karikatúrájával.

Grizzly Bear - Two Weeks
2008-07-24,

Friss dal, még frissebb videó a tegnapi Letterman show-ból.

Grand Archives - Miniature Birds
2008-07-12,

2006 nyarán Mat Brooke kiszállt az alt-country-déli rock stílust képviselő Band of Horses-ból, hogy minden idejét az addig is létező Grand Archives-nak szentelhesse. Ebből először egy EP, majd idén egy The Grand Archives c. nagylemez lett, és bár az utóbbiról egyelőre nem értekeztünk még, ez nem jelenti azt, hogy jelentéktelen albumról lenne szó. Mindenesetre amíg mi tétlenked(t)ünk, addig ők elkészítették első klipjüket a Miniature Birds c. dalból, ami talán a legjobban sikerült az EP-n nem szereplő, vagyis teljesen új darabok közül. A koncepció kissé homályos, de erős a gyanú, hogy egy szabad délután, egy olcsó ám annál lelkesebb gyerekszereplő és némi alpaka eleség végeredményét láthatjuk egy kedves videó formájában, némi Weezer Island in the Sun utánérzéssel.

 

Bloc Party - Mercury
2008-07-09,

Semmi hírt nem ad az állítólag készülő harmadik lemezéről a Bloc Party. Helyette készített egy, a Dr Moreau szigete, a Kongó, a Frankenstein és a Majmok bolygója látványvilágát és cselekményét sajátosan (khm...) vegyítő klipet. Aztán ha átverekedtük magunkat a csimpánzok által összerakott rákollós, lófejű ember történetén és odafigyelünk a zenére, akkor hallhatjuk, hogy a diszkóindie-ben utazó barátaink ezúttal a próbaterem sarkában hagyták a gitárt. Úgyhogy Kele Okereke kellemesen sipákoló hangja alatt most nem garázsakkordok vannak, hanem fúvósokkal súlyosbított elektromos kisülések.

Albert Hammond, Jr. - GfC
2008-07-09,

A Strokes gitárosának első szólólemeze (Yours to Keep) még bizonyíték volt arra, hogy egyetlen albummal simán le lehet mosni az együttes összes addigi művét, ám a hétfőn megjelent ¿Cómo Te Llama? inkább már csak a középszerűségre hoz példát. Mindenesetre egy jó dal azért található rajta, és ebből Laurent Briet jó érzékkel rögtön csinált is egy klipet.

Fleet Foxes - White Winter Hymnal
2008-07-08,

Hóolvadás, kivirágzás és megőszülés a Sean Pecknold rendezte agyag-animációban.

Keep of Kalessin - Ascendant
2008-07-07,

Forog a nemlétező Reclaim cédénk a tokjában. Mi ez? Mi ez? Ismételgettük a kérdést. A legközelebb talán a szónikus kolbászmetál kategorizálással jutottunk. Fikázós kritika írásához meg kéne hallgatni a norvégok aktuális lemezét, úgyhogy inkább csak a Patric Ullaeus (lásd még: Brooklyn Bounce, Dr. Alban, Children of Bodom, In Flames, stb.) által elkövetett klip kapcsán szörnyűlködünk egyet. A képi világ és a grimaszok egy dolog, de a zene is leginkább olyan, mintha egy kiskamasz készítette volna, aki régebb óta tud gitározni, mint olvasni. A legnevetségesebb viszont mégiscsak a hangzás: egyszerűen röhejes, hogy ennyire szar vokáltémákat hogyan lehet ennyire magasan a zene fölé keverni.

 

 

No Age - Eraser
2008-06-30,

A Subterra történetében először: színek, sőt, színes lufik!

A rendező Andy Bruntel oldalán megtekinthető a Keechie c. dalhoz forgatott, az Eraserhez egyfajta bevezetőként szolgáló videó is.

Nadja - Stays Demons
2008-06-23,

Bár szintén nem a legújabb lemezről számazó, de talán az egyik legjobb Nadja szám ihlette meg az egyik rajongójukat, aki nem átallt egy saját készítésű klipet szerkeszetni a dalhoz. Bizonyára nem mindenkinek nyeri el a tetszését az ötlet, bár véleményünk szerint elkapta a dal hangulatát a video, az időtlen ismétlődést, egyetlen másodpercnyi önfeledtséget.

 

Dizzee Rascal - Dance Wiv Me (featuring Calvin Harris and Chrome)
2008-06-16,

Dizzee Rascal nőtte ki a grime szcénát vagy Calvin Harris-nek nem elég a vicces diszkó önjelölt királyának szerepe? A júliusban megjelenő Dance Wiv Me c. kislemez dalhoz készült videó bizonyíték arra, hogy az alternatív hip hop és a tánczene nem nehezen összeházasítható stílusok, és a fenti kérdés megválaszolása nélkül is nyugtázhatjuk, hogy sajnálatos vált(oz)ás nem történt.

Mastodon - We\'re sorry, this video is no longer available.
2008-06-15,

Három új dalt mutatott be készülő lemezéről a Bonnaroo Arts & Music Festivalon a Mastodon. Az eseményről tisztességes minőségű videófelvétel is készült, így az alábbiakban bárki megtekintheti és meghallgathatja - tisztességesnek távolról sem nevezhető Youtube-minőségben - a Divinations, az Oblivion és a Ghost of Karilla élő verzióját. Néhány metálzenekar (vissza)fejlődéstörténetének ismeretében az már nem lepi meg az embert, hogy az üvöltő vokálok mostanra a Mastodonnál is szinte teljesen átadták a helyüket a dallamos éneknek, az viszont akár megdöbbentőnek is nevezhető, hogy minőségileg semmilyen visszaesés nem tapasztalható a korábbi három album számaihoz képest, mert ilyet utoljára a nyolcvanas években tudtak az együttesek. Amint az a (leginkább a középső számban) sűrűn felbukkanó hangeffektekből is hallható, a Mastodon egyébként - Brann Dailor dobos elmondása szerint - nagyon jól érzi  magát a stúdióban, és minden kütyüt kipróbál, amit talál. Játszópajtása ebben Brendan O'Brien producer, akinek Bruce Springsteen dobosa, Max Weinberg mutatta be Dailort (akit pedig azért ismer, mert a fia nagy Mastodon-rajongó). A lemez minden valószínűség szerint Grigorij Raszputyin életével foglalkozik majd, és egy 15 perces szám is szerepelni fog rajta, The Last Baron címmel.

Update: A videókat a zenekar menedzsmentje eltávolíttatta a Youtube-ról. Ha kiderül, hogy a tagokat is megkorbácsoltatták, amiért volt képük előadni a titkos számokat, azonnal tudósítunk róla.

Update 2: meg az anyátokat, azt (nem nektek, értitek) Mastodon - Bonnaroo, 6-14-08 - New Songs (torrent)

 

 

 

Yeasayer - 2080
2008-06-13,

Bár a tavaly debütált Yeasayer - All Hour Cymbals lemezéről még nem értekeztünk hasábjainkon, mégis több munkatársunk év végi listáján előkelő helyen szerepelt a kiadvány. Erről az egyik legjobb darabot adják elő őszinte beleéléssel a tagok,  melynek üzenete, hogy bizony, mind  rútul fogunk elpusztulni.

 

Genghis Tron - Things Don`t Look Good
2008-06-06,

A nemsokára (lásd koncertajánlónkat) hazánkban is koncertező Genghis Tron új videoklippel jelentkezett. Értelmezésünk szerint arról szól, hogy a világon vannak hajléktalanok, rokkerek, autószerelők, többgyermekes anyukák és négerek/kínaiak is. Érdekesség: a montázsok között felbukkannak a Ganz-MÁVAG-féle old school magyar villamosok is.

Sólstafir - Köld (live)
2008-05-26,

Először is elnézést kérnénk a basszusgitáros neccpólója miatt. Hamarosan Izland büszkesége, a Sólstafir is új albummal fog jelentkezni. Reméljük nem tévednek rá neves honfitársaik, a Sigur Rós ösvényére, már ami a túlzott posztrockosodást illeti. A jelek szerint, ha nem is tértek vissza a korábbi, felülmúlhatatlan és teljesen egyedi epikus screamo-black metal elegyükhöz, azért érdekes témákat most is sikerült kreálniuk.

 

 

Blood Cult - Goat Riders in the Sky
2008-05-22,

A black metal nem a videoklipek műfaja. Ez mégis egy kivételesen jó darab, talán az eddigi legjobb black metal klip.

 

 

Justice - Stress
2008-05-22,

Valószínüleg már minden valamirevaló okostojás látta ezt a videot, de a kimosakodott metálosokból álló olvasótáborunk egyes tagjai talán még nem, úgyhogy ők most pótolhatják. Ajánljuk mindenkinek, aki szereti az erőszakot. Aki pedig a a láttottak hatására bevándorlókról, a szociális problémákról, vagy csak úgy általában elkezd okoskodni, az képzelje magát átalunk szájonvágva.