Skepticism - You
2015-08-18,

Jelen sorok szerzője úgy kb. 39 alkalommal hallgatta meg az elmúlt három hétben a The Departure című, múltkor ajánlott dalt a Skepticism új lemezéről, úgyhogy, bár sokat már nem kell várni, hírt adunk arról is, hogy itt van még egy új dal, a You. 

Urfaust - Zelfkastijder
2015-08-17,

A jelen kor egyik legkarakteresebb black metal zenekara, az Urfaust split kislemezt készített a belga Lugubrummal. A hollandok dala Zelfkastijder címre hallgat és alább meghallgatható - a split másik felével együtt. 

Nuit Noire - Letter to Humans
2015-08-08,

Az augusztus 21-i budapesti koncertre új lemezével (címe: Deluge of Stars) a csomagtartóban érkezik Tenebras, egy dalt pedig megkapunk már most ízelítőként:

Kalmen - Sol Devina
2015-07-29,

A Ván Records kiadványait a kezdetektől fogva érdeklődéssel követjük, és mind a mai napig gyakran találunk érdekességeket náluk. Legújabb szerzeményük egy drezdai csapat, aminek a zenéjében doom, black  és posztmetal elemeket is fel lehet fedezni. Debütáló albumuk Course Hex címmel már előrendelhető a kiadónál, egy dal pedig meghallgatható róla. 

Mgła - Exercises in Futility II
2015-07-27,

Augusztusban érkezik a Mgła új nagylemeze. Hat dal, 42 perc. A rossz szokás szerint ezúttal is önálló címek nélküli album második tétele meghallgatható alább, szövege elolvasható itt

facebook

Fear Factory - Dielectric
2015-07-26,

Most ilyen nukleárblasztos tinikorszakunkat idéző hétvégét tartunk, új Nile dal után új Fear Factory szám. Javítsatok ki, ha tévedünk, de úgy tűnik, mintha az Obsolete lemez világát egészen ügyesen sikerült volna felidézni. Ahogy az a youtube-linken is látható, a Genexus című új album, mely Cazaresék 9. nagylemeze, augusztus 7-én jelenik meg. 

Black Trip - Berlin Model 32
2015-07-24,

Az ismert svéd underground zenészekből álló Black Trip augusztusban adja ki második lemezét, a Shadowline-t. Felvezetésképp egy új dal, a stílus változatlanul a retro rock és a retro heavy metal határmezsgyéjén helyezhető el. 

 

Pentagram - Misunderstood
2015-07-09,

Curious Volume címmel érkezik a doom metal veterán Pentagram új lemeze augusztus 28-án. Egy régi-új dal meghallgatható, a menedzsment által tüzes-punkos street rock dalként leírt Misunderstood korábban már hallható volt koncerteken és egy DVD-n is. 

Dispirit - Odylic Void
2015-05-20,

A John Gossard (ex-Weaking, ex-Asunder, ex-The Gault) vezette Dispirit továbbra sem szerződik kiadóhoz, továbbra sem vesz fel nagylemezt, és továbbra is csendben adogatja ki demókazettáit. A sorban harmadik, Separation címet viselő kazetta az idei év közepe tájékán fog megjelenni, erről hallgatható meg az Odylic Void című, a bandára tipikusan jellemző, dallamos-szövevényes lo-fi szerzemény.  

The Exploding Eyes Orchestra - My Father the Wolf, The Smoke
2015-05-18,

A Jess and the Ancient Ones 7/5-e alkotja a The Exploding Eyes Orchestra tagságát, a zenei irányvonal pedig nem sokkal tér el az anyabandáétól; szinte ugyanaz, csak lazább, porosabb megszólalással és több countryval. Ami sokak számára nyilván a lényeg: igen, az öt meglevő tagból egy Jess, az énekesnő. Június 12-én jelenik meg a debütáló album, a My Father, the Wolf meghallgatható alant, a húzósabb-rockosabb Smoke-ot pedig exkluzíve az Inivisible Oranges streameli

All Out War - Nothing Left to Bleed
2015-05-14,

A '90-es évek legelején indult Newburgh-i All Out War stílusát szokás slayercore-nak hívni, ami találó kifejezés, hiszen egyrészt utal arra, hogy mekkora hatással volt a bandára a Slayer, ami soha nem ártott még senkinek, másrészt pedig megkülönbözteti őket a metalcoretól, mely cimke jóízlésű embereknek rögtön elvenné a kedvét még a belehallgatástól is. Az elmúlt 25 évben öt nagylemezt és számos egyéb kiadványt világra szabadító csapat ezúttal a '98-as For Those Who Were Crucified album felállásában készített egy új EP-t Dying Gods címmel, mely június 23-án fog megjelenni, erről hallgatható meg a Nothing Left To Bleed című szám. 

          All Out War - Dying Gods EP cover

Akitsa - Noire Bête Ailée
2015-05-07,

A Québec-i raw black metal Akitsa ötödik nagylemeze július másodikán kerül a boltokba, Grands Tyrans címmel. Egy dal meghallgatható.

Wild Hunt - Scroll and Urn
2015-04-30,

Az oaklandi Wild Hunt egy figyelemreméltó debütalbumot készített 2012-ben: a Before the Plane of Angels egy progresszív és poszt elemeket is magában hordozó, kidolgozott komplex black metal alkotás, talán az egyik legjobb, ami a poszt-hatások black metalba való belekavarásából valaha is kijött. A banda azóta csendben dolgozott a folytatáson, de most egy szomorú apropóból kiraktak egy négyszámos felvételt. Scroll and Urn a címe, és ez az utolsó anyag, amin a gitáros Drew Cook hallható, a zenész ugyanis a közelmúltban elhunyt. A zenekar nélküle folytatja a munkát. 

facebook

Refused - Elektra
2015-04-27,

A keményzene két talán leginkább antitradicionális felfogású előadóját is utolérte idén egy nagyon is hagyományos betegség: a Faith No More és a Refused is reunion-lemezzel próbálkozik. A Faith No More Superheroja már hónapok óta hallgatható, és - béna minőségben ugyan, de - pár napja már a teljes lemez is kiszivárgott, a Refused nyáron érkező albumát (Freedom) felvezető Elektra viszont csak most került nyilvánosságra. Új New Noise-ra azért senki ne számítson. 

Acid King - Middle of Nowhere, Center of Everywhere
2015-04-18,

A május 8-án Budapesten fellépő Acid King meghallgathatóvá tette visszatérő lemezét. Fontos kapcsolódó infó, hogy a buli összevonásra került az Abysmal Grief / Saturnine koncerttel, így valóságos mini-doom fesztivállá alakult az este. Mi már megvásároltuk a kedvezményes elővételi jegyet, ajánlott követni a példánkat.

Slayer - When the Stillness Comes
2015-04-16,

Új Slayer dal! Az új lemez címe még nem ismeretes, de augusztusban fog megjelenni a Nuclear Blast gondozásában, producer Greg Fidelman és Terry Date. 

Kolp & Leiru - split
2015-04-16,

Meghallgatható a Kolp és Subterra-házizenekar Leiru split albuma, mely egyben a Lost Horizon Productions első kiadványa. A kiadvány fizikai hanghordozó formájában, műsoros kazettaként is hozzáférhető

Peste Noire - Le dernier putsch, A La Chase Dyable
2015-04-10,

Két új dal a Peste Noire-tól. A népszerű punkzenekar új lemeze még az idei tavasz során megjelenik, vagy e hónap végén, vagy a következő elején. 

 

Clandestine Blaze - New Golgotha Rising
2015-04-02,

Meghallgathatóvá / megvásárolhatóvá tette új lemezét a Clandestine Blaze. A decemberi Nidrosian Black Massen fennállása első teljes koncertjét adó egyszemélyes zenekar 8. lemeze az egyszemély Mikko Aspa elmondása szerint az eddigi legagresszívebb és leghidegebb felvétele a CB-nek, és mint ilyen, némiképp a 2002-es Fist of the Northern Destroyerhez hasonlítható. 

 

Arcturus - The Arcturian Sign
2015-03-27,

2015 a norvég-nosztalgia éve lesz - az egyébként is kóros norvég-nosztalgiában szenvedő metalrajongóknak legalábbis biztosan: van új Enslaved lemez, visszatért a Dodheimsgard, újjáalakult és új albumot készít az In the Woods... és május 8-án, kereken tíz évvel a szerintünk nem túlságosan acélos Sideshow Symphonies után megjelenik egy új Arcturus lemez is, Arcturian címmel. Ezutóbbiról egy dal már meg is hallgatható. 

 

Mastodon - White Walker; Anthrax - Soror Irrumator
2015-03-22,

Az Anthrax és a Mastodon is dalt írt a Game of Thrones sorozathoz készült Catch the Throne mixtape második részéhez. Ez nem igazi filmzene-album, tehát, ha minden igaz, a sorozatban nem csendülnek fel konkrétan a számok, hanem egy a sorozat sztorijáról írott, azokhoz kapcsolódó dalokból álló válogatás. 

A Mastodon egy a szokásos stílusától eltérő, hangszerkezelés tekintetében nem túl izgalmas és többé-kevésbé akusztikus számmal rukkolt elő, melyet a jól sikerült vokálharmóniák visznek el a hátukon, meg persze a melankolikus hangulat. Stílszerűen nem az intrikus cselekményszálakból választottak témát maguknak ehhez, hanem az apokaliptikus-zombis vonalról. 

Az Anthrax nem sokat változtatott szokásos stílusán, viszont egy magukhoz képest határozottan erős dalt hoztak össze. Hogy miről szól? Soror - latin szó, jelentése lánytestvér, Irrumator - latin szó, pontos jelentése fasszopó, pejoratív értelemben kb. hasonlóan szabadon használható, mint magyarban. A sorozat rajongói ennyiből már biztosan tudják, miről (kiről) van szó. 

Velm - Új dimenziók
2015-03-16,

A Velm egy kéttagú kazincbarcikai magyar black metal zenekar. Stílusuk - ahogy a magyar black metal zenekarok esetében gyakran jellemző - nem igazán reagál az elmúlt 15 év zenei történéseire, ellenben szokatlanul magas színvonalon, minőségi gitártémákkal idézi a norvég színtér dallamosabb bandáit (pl. Windir, korai Satyricon). Első albumuk 2013-ban jelent meg Földek címmel, idén következik a folytatás, ezúttal is a Neverheard gondozásában. 

                   

facebook
 

His Electro Blue Voice - Tartlas
2015-02-13,

Az olasz kraut/elektro rocker His Electro Blue Voice megint megmutatja a silány posztrock zenekarok garmadájának, hogy milyen az, amikor valaki nem csak bénán kapirgálja a felszínt, hanem képes beszippantani a hallgatókat egy a hagyományos dalszerkezeteken túli, valóban izgalmas világba. A banda tavalyelőtti lemezét követően először állt elő új szerzeménnyel, a majdnem húsz perces Tartlas a Havahhal közös, február 17-én megjelenő spliten szerepel. 

                 

 

Lucifer - Anubis
2015-02-07,

A tavalyi év egyik fényes hullócsillaga a The Oath nevű banda volt, mely jött, látott, győzött, és gyorsan el is nyelte őket a sztratoszféra. A bandát fémjelző két szőke bombázó közül az egyik, a gitáros Linnéa Olsson beszállt a Beastmilkbe, a másik, az énekes Johanna Sadonis pedig új bandát kezdett Lucifer néven. A cseppet klisés név ijesztőnek tűnhet, dehát a The Oath sem volt más, mint egy átlagon felülien jól összerakott kliséhalom, úgyhogy azon sem szabad fennakadni, hogy színtiszta Black Sabbath, ahogy az Anubis kezdődik... 

                     

 

A Forest of Stars - Drawing Down the Rain
2015-02-04,

Folytatjuk az elmúlt hetekben nyilvánosságra kerülő új dalok bemutatását: az angol A Forest of Stars-szal eddig egyszer találkozhattak olvasóink magazinunk hasábjain, a 2012-es év legjobb videóklipjei közé került be a Gatherer of the Pure. A posztblack-megoldásokat és teátrális, gótikus elemeket egyaránt felvonultató angol zenekar új lemeze február 27-én jelenik meg a Prophecy Productions gondozásában Beware the Sword You Cannot See címmel. Meghallgatható róla a Drawing Down the Rain:

 

Liturgy - Quetzalcoatl
2015-02-03,

A sokak által még a Deafheavennél is jobban gyűlölt amerikai poszt-black, vagy ahogy a zenekarvezető Hunter Hunt-Hendrix nevezi - transzcendentális metal Liturgy tavasszal új lemezzel jelentkezik. Hunt-Hendrix elmondása szerint az új zenével többek között az volt az egyik célja, hogy olyan rap-metal elegyet kreáljon, aminek semmi köze nincs ahhoz, amit rap-metalként ismer a világ. A Quetzcoatl című felvétel alapján annyi tényleg biztos, hogy nem a Limp Bizkit és a Linkin Park rajongói (ha léteznek még ilyenek) fogják a lemezboltokat (ha léteznek még ilyenek) megrohamozni március 23-án, hanem tényleg inkább Kanye West és a Burzum rajongótáborának közös metszete (ilyen tényleg létezik). 

 

Ranger - Defcon1
2015-02-02,

A Leviathan-on és a már korábban beharangozott Misþyrming-en kívül a Ranger debütáló nagylemezét várjuk a legjobban az idei első negyedéből. A fiatal finn heavy metal zenekar 2013-ban és tavaly is egy-egy kiváló EP-vel jelentkezett, melyek alapján mindenki mást letaszíthatnak a retró heavy/speed trónról. Az album Where Evil Dwells címen jelenik meg márciusban, egy dal már meghallgatható:

 

Leviathan - All Tongues Toward
2015-02-01,

Oldalunk az elmúlt egy-két hétben nem igazán volt működőképes, ezért kimaradt pár ajánlónk. Az egyik legfontosabbnak ígérkező idei metal megjelenést, az új Leviathan albumot beharangozó dal, az All Tongues Toward mellett nem szívesen mennénk el. 

 

Cretin - It
2014-11-23,

Több mint 8 év telt már el azóta, hogy utoljára grindcore lemezismertető volt olvasható a Subterrán - 2006-ban jelent meg a Relapse gondozásában a Cretin debütáló lemeze, a Freakery. Aki követi a metal bulvársajtót, alighanem tudja miért tarott idáig a folytatás elkészítése: a banda énekes-gitárosának, Dan Martineznek a helyét Marissa Martinez vette át, aki nemi identitását leszámítva azonos elődjével. A frontember nem csak testét, de egész életét is átalakította az elmúlt időszakban, és csak most jutott el a zenélés folytatásához. A Stranger címet viselő lemez december 9-én jelenik meg, az It című dal pedig meghallgatható - ez alapján Martinez életében a fix pontot a minőségi, feelinges darálás jelenti.

 

Horisont - Break the Limit
2014-11-07,

Új kislemezzel jelentkezett a Horisont, a `74-`79 közötti időszak zakatoló proto-heavy metalját színre, szagra, állagra egyaránt extrém precizitással felidéző svéd csapat. Tavalyi lemezükről van a fiókunkban egy írás, amit ennek apropóján a napokban le is porolunk majd.

Cult of Fire - Vltava
2014-10-21,

A tavalyi év egyik nagy underground szenzációját megalkotó, szanszkrit szövegű, zeneileg pedig egyrészt enyhén hindusztáni, másrészt enyhén hard rockos beütésű black metalt játszó cseh Cult of Fire egy kétszámos EP-vel jelentkezik hamarosan. A kiadvány egy tisztelgés a cseh nemzet nagy zeneszerzője, Bedřich Smetana előtt, tehát egy a komolyzene-feldolgozások aggasztó műfajába tartozó alkotással van dolgunk. A konkrét eredemény, pontosabban annak fele meghallgatható, döntsön mindenki maga:

kapcsolódó cikkek:

Cult of Fire - मृत्यु का तापसी अनुध्यान (lemezkritika)

Pink Floyd - Louder than Words
2014-10-11,

Bár a Subterrán eddig erről nem lehetett olvasni, de a nyár óta köztudomású, hogy egy korábban kiadatlan lemezanyag piacra dobására készül a Pink Floyd. A Gilmour - Wright - Mason felállású csapat a The Division Bell címet viselő 1994-es anyag felvételekor rögzítette az új lemez dalait, néhány vokálsáv kivételével, amit Gilmour most, az elmúlt 1-2 évben tett hozzá az anyaghoz. Ilyenből viszont nincsen túl sok, a zenekar elmondása szerint a most elérhetővé tett Louder than Words az egyetlen nem-instrumentális szám a lemezen.

The Skull - Till the Sun Turns Black
2014-10-02,

A Wartell / Franklin gitárduót soraiban tudó Trouble mellett van egy másik kvázi-Trouble is, a The Skull, mely pusztán ex-Trouble tagok mennyiségének tekintetében felül is múlja a doom legenda neve alatt jelenleg működő bandát: Eric Wagner énekes és Jeff Olson dobos személyében két alapító van jelen, plussz a basszer Ron Holzner, aki ugyan nem alapító, de azért a Trouble lemezek nagyrészén ő hallható. Hogy zeneileg mi a helyzet? Az majd most (november 4-én) fog kiderülni, ha megjelenik a For those Which Are Asleep címet viselő "bemutatkozó" nagylemez. A korábban kiadott kislemez és az itt hallható új dal alapján szerintünk mindenesetre nyerő lesz a dolog.

Primordial - Where Greater Men Have Fallen
2014-10-01,

November 25-én jelenik meg a Primordial új lemeze, a Where Greater Men Have Fallen. A címadó dal már meghallgatható. A zenekar frontembere és dobosa a Dread Sovereign soraiban november 9-én Budapesten lép fel a Procession és a Magma Rise társaságában. 

                

kapcsolódó cikkek:

Primordial - The Gatering Wilderness (kritika)
Metalfest Open Air 2011, második nap (2011.06.04., Budapest, Csillebérc) (koncertbeszámoló)
Dread Sovereign - All Hell`s Martyrs (kritika)

Blut Aus Nord - Paien
2014-09-25,

A két évtizedes múltra visszatekintő francia avantgarde black metal zenekar az idei évtől élő dobossal (Gionata Potenti - Frostmoon Eclipse, Acherontas, stb.) zenél, így rögzítették már a P.H.O.B.O.S.-szal közös idei splitjüket is, és a most kiadásra kerülő Memoria Vetusta III. - Saturnian Poetry-t is. A borítót a veterán Kristian Wahlin készítette, úgyhogy ha valakinek a látványról esetleg az In the Nightside Eclipse ugrott volna be, az nem véletlen, még akkor sem, ha a kék szín ezúttal kívételesen nem is dominálja a képet.

At the Gates - At War with Reality
2014-09-22,

Nyilvánosságra hozta visszatérő lemezének címadó dalát az At The Gates. Meglepetés nincsen, a jelek szerint pontosan ott folytatják, ahol 19 éve abbahagyták.

                  

A svéd banda a Triptykonnal és a Morbus Chronnal együtt december 14-én Bécsben lép fel.

Obituary - Violence
2014-09-19,

A jövő év elején Budapesten is fellép a floridai death metal veterán Obituary (lásd koncertnaplónkat), új lemezük pedig október 28-án érkezik a Relapse gondozásában. Egy Visions in My Head című új dalt már korábban kitettek youtube-ra, most soundcloudon hallgatható meg a faék egyszerűségű, Celtic Frostot idéző Violence. 

Menace Ruine - Soothing But Cruel
2014-09-17,

A Menace Ruine egy olyan banda, aminek már hosszú évek óta követjük a munkásságát, de bővebbet róla még nem írtunk, pedig egyedi színfoltot jelentenek az undergroundban "női énekes, dallamos drone"-ként leírható zenéjükkel. Ennél bővebbet most sem fogunk írni, ehelyett meghallgatásra ajánljuk a Soothing But Cruel című új számukat, mely a Venus Armata című, október 14-én érkező új lemezről származik.

Uncreation`s Dawn - The Furious Host (Raging Hordes Part II)
2014-09-16,

A legjobb lemezét (EP-jét) Uncelestial néven kiadó finn Uncreation`s Dawn közzétett egy új szerzeményt a következő lemezéről. A Northern Heritage kiadónál tevékenykedő banda figyelmezteti a hallgatókat, hogy ez még egy nyers és keverés előtti verzió, de szerintünk teljesen élvezhetően szól már így is.

                 

Mysticum - LSD
2014-09-12,

LSD, azaz Lucifer in the Sky with Demons. Khmm. Szóval ez az elsőként meghallgathatóvá tett dal a Mysticum évtizedek óta ígérgetett, de most tényleg megjelenő Planet Satan című lemezéről. Fiatalabb olvasóink talán nem tudják, a banda az eredeti `90-es évekbeli norvég black metal színtér oszlopos tagja volt, adtak ki split lemezt az Ulverrel is, de 1996-os datálású, In the Streams of Infero címet viselő debütáló nagylemezüket az elmúlt 18 évben nem követte folytatás, leszámítva egy 2003-as split single-t az Audiopainnel (Black Magic Mushrooms). A banda egyébként az "indusztriál black metal" műfaj egyik alapítója is, hiszen gépi ritmusokra alapoznak szinte a kezdetektől fogva, érdekes lesz összehasonlítani ezt az anyagot a napokban megjelent negyedik Darkspace-lemezzel.

Jess and the Ancient Ones - Castaneda
2014-09-11,

Kétszámos, 10 inches kislemez érkezik a Jess and the Ancient Ones-tól, ez pedig a címadó dal, a híres ezoterikus szerző, Carlos Castaneda előtti tiszteletadás. A jelek szerint a gitáros még nem érkezett vissza a nyaralásból, úgyhogy a billentyűs tölti ki a hiányzó hangsávokat. Jess viszont továbbra is jó formában van.

kapcsolódó cikkek:

Jess and the Ancient Ones - Jess and the Ancient Ones (kritika)

Fallout - kiadatlan dal 1981-ből
2014-09-11,

Type O Negative és Carnivore fanatikusok előtt bizonyosan nem ismeretlen Peter Steele első bandája, a Fallout sem. Az egyetlen kislemezt (Rock Hard, 1981) produkáló zenekar, melynek a későbbi Type O-billentyűs Josh Silver is tagja volt, hard rock és doom metal jegyeket egyaránt hordozott zenéjében. Most Richard Temini producer archívumából felkerült a youtube-ra egy kiadatlan dal 1981-ből.

Occultation - The Dream Tide, Laughter in the Halls of Madness
2014-09-10,

Még nem volt szó magazinunk hasábjain a New York-i Occultationről, mely tavalyelőtt adta ki ígéretes debütáló albumát Three & Seven címmel. A triót két más zenekarokban szerepet nem vállaló hölgy és a Negative Plane énekes-gitárosa, Edward Miller alkotja. Zenei irányvonalat tekintve a csapat magát többek között a Mercyful Fate-tel, a Black Sabbath-tal Pink Floyddal helyezi rokonságba, de nekünk az Angel Rat-korszakos Voivod is felsejlett a zaklatott, de üdítően szellős és álomszerű, folyamatos püföléstől és zakatolástól mentes zene hallatán. Második lemezük, mely a két meghallgatható új dal alapján még sokkal ígéretesebbnek tűnik, Silence in the Ancestral House címmel érkezik október 14-én, a Profound Lore gondozásában.

Deafheaven - From the Kettle onto the Coil
2014-09-09,

Korábban már ki akartuk rakni, de akkor technikai problémák miatt nem sikerült, de most már sem a szégyenérzet, sem a like-ok visszavonásától való félelem nem akadályozat meg abban, hogy meghallgatásra ajánljuk a Deafheaven új dalát, melyet egy olyan válogatáshoz készítettek, amin Giorgio Moroder mellett Tim Hecker, a Mastodon és a Sleep is szerepel, többek között.

                  

kapcsolódó cikkek:

Deafheaven - Sunbather (kritika)

Misþyrming - Ég byggði dyr í eyðimörkinni, Söngur heiftar
2014-09-08,

Izlandon nem csak a Bardabunga vulkán indult be az utóbbi időben, de a black metal színtér is soha nem látott aktivitást mutat. A nemrégiben bemutatott Sinmara után itt egy újabb, még ígéretesebb zenekar a mindösszesen 325 000 lakosú szigetről, nevük Misþyrming, magyarul "visszaélés". Debütalbumuk (Söngvar elds og óreiðu- "Dalok a tűzről és a káoszról") december elsején jelenik meg, a nyitó dal már hetek óta meghallgatható, most kitették mellé ezt a maximum becopyzható címűt is, az "Építettem egy ajtót a sivatagban"-t. Bandcamp.

Sytris - Malicious Anthem, Bies
2014-09-03,

Elvileg már hónapok óta megjelent, de mi még színét sem láttuk az új Sytris lemeznek, ígyhát feltételezzük, olvasóink számára is újdonság lesz a Stronghold of Wrath-ot felvezető két új szerzemény, a Malicious Anthem és a Bies. (Ha a banda neve nem mond sokat olvasóinknak, az nem egészen véletlen, eddig csak egyetlen cikkben volt róluk említés nálunk, igaz, az a 2012 legjobb lemezeit felsoroló írás volt.)

Dawnbringer - One-Eyed Sister
2014-08-28,

Night of the Hammer címmel fog megjelenni a Dawnbringer hatodik nagylemeze. A One-Eyed Sister című dalt közzétevő Stereogum szerint az új lemez elmozdulást jelent a Nucleus és az Into the Lair of the Sun God lemezek irányvonalától, és úgy hangzik, mint egy elveszett proto-extrémmetal lemez 1982-ből. A dal alapján szerintünk ez egy baromság - bár kétségkívül jól hangzó baromság - de ez egyértelműen az utóbbi lemezekkel felvett vonal folytatásának tűnik.

kapcsolódó cikkek:

Dawnbringer - Into the Lair of the Sun God (kritika)

Wall of Sleep - No Quarter Given
2014-08-22,

A Wall of Sleep csak addig volt a kedvenc Mood-utódzenekarunk, amíg Holdampf Gábor meg nem alapította a Magma Rise-ot. Ezen a WoS tagsága alighanem most sem fog tudni változtatni, de ha új lemezükön végig tartják azt a színvonalat, amit ez a dal hoz, akkor legalábbis nagyon közel kerülhetnek hozzá.

                

kapcsolódó cikkek:

Wall of Sleep - Sun Faced Apostles (kritika)

Sinmara - Aphotic Womb
2014-08-22,

Feltámadásunkat audióajánlókkal vezetjük fel. A Sinmara az izlandi Svartidauði gitárosának, Þórir Garðarssonnak a másik zenekara: öten vannak, 2012-ben debütáltak még Chao néven, akkor egy EP-t jelentettek meg, most Aphotic Womb címmel érkezik a debütáló nagylemez. A címadó hallgatható meg itt.

kapcsolódó cikkek:

Svartidauði - Flesh Cathedral (kritika)
Mgła, One Tail, One Head, Svartidauði, Cult of Fire (2014.03.08., Prága) (koncertbeszámoló)
 

Svartidauði - Venus Illegitima
2014-03-05,

Friss (pár napos) dal Izland legjobb black metal zenekarától! A Venus Illegitima az április végén érkező The Synthesis of Whore and Beast című MLP egyik szerzeménye, és a zenekar bandcamp-oldalán, illetve a youtube-on is meghallgatható (lásd alább). A banda első nagylemezéről nemrégiben írtunk, az az anyag felkerült a tavalyelőtti évvégi listáinkra is.

                  

 

Lord Mantis - Body Choke
2014-02-28,

Április 29-én jelenik meg a Lord Mantis harmadik nagylemeze, a fantasztikusan visszataszító Wrest-borítóval ellátott Death Mask. Többek között erről és egyebekről is beszél a zenekar frontembere, Charlie Fell a Noiseynak, és ha már ott jártak egy új dalt is publikáltak. 

Menace Ruine - Stray Sod
2014-02-20,

A korábban az Aluk Todoloval is turnézó kanadai Menace Ruine érdekes színfoltja az underground metal kísérleti ágának. Indusztriál, doom, drone, noise, ambient elemek keverednek, de az ilyesmi bandákhoz képest jóval befogadhatóbbá teszi őket a Dead Can Dance-re emlékeztető női ének. Mi anno - természetesen(?) - a demójukat szerettük a legjobban, de továbbra is érdeklődéssel követjük a dolgaikat. Ezúttal egy olyan válogatáson szerepelnek a Stray Sod című dallal, melynek bevételei a The Black Fish nevezetű, illegális halászatra összpontosító környezetvédő szervezet kontójára fognak megérkezni. A válogatáson olyan előadóktól hallhatóak még dalok többek között, mint a hasonló irányultságú Worm Ouroborus, vagy a néhai Arcana szellemi atyja, Peter Bjärgö.

                

 

 

Mayhem - Psywar
2014-02-18,

Meghallgatható az első új dal a gitáros Blasphemer kilépése utáni időszakból. A Teloch-kal (Umoral, Nidingr, stb.) készülő új album a Season of Mist kiadványaként látja majd meg a napvilágot május végén, a Psywar című új dalhoz készült szöveges videót pedig a többek között a Roadburn fesztivál háziművészeként is ismert Costin Chioreanu szolgáltatta.

           

kapcsolódó cikkek:

Mayhem - Chimera (kritika)
Mayhem - Ordo Ad Chao (kritika)

Korog - Brochure of Suffering
2014-01-25,

Kiadatlan dallal hergeli az új, lassan visszatérőnek mondható lemezére várakozó közönségét a Korog: a Brochure of Suffering tíz évvel ezelőtt került felvételre, feltehetőleg a LiveinStudio session részeként. 

kapcsolódó cikkek:

Korog - Korog (lemezkritika)
Korog - Mumus (lemezkritika)

Slough Feg - Digital Resistance
2014-01-22,

24 év után révbe ért a Slough Feg? Az amerikai mélyunderground heavy metal banda új lemezét a Metal Blade adja ki, a címadó dal meghallgatható:

                

kapcsolódó cikkek:

Hammers of Misfortune - The Locust Years (kritika)

Ghostchant - Slaves (EP)
2014-01-13,

Többek között Nadir és ex-Newborn tagok állnak a budapesti Ghostchant neve mögött, mely a napokban hozta nyilvánosságra debütáló EP-jét. Az új banda zenéje főleg hardcore és metal elemeket olvaszt össze, továbbá a jellegzetes At the Gates-hatás is megvan, mégsem beszélhetünk tipikus metalcore kiadványról. Az anyag letölthető pénzért, vagy akár ingyen is innen, de megrendelhető kazettán is. Gyűjtők igyekezzenek, van egy olyan érzésünk, hogy ebből nem sok(áig) marad.

                 

facebook.com/ghostchantbp

Veér - III
2014-01-08,

A lassan ötödik éve csendben levő Veér hamarosan új albummal jelentkezik. Ezt onnan gondoljuk, hogy felkerült egy új dal a youtube-ra, és a dal kezdetén azt írják a hozzá tartozó fekete felületen, hogy new album coming soon.

              

kapcsolódó cikkek:

Veér - The Measure of Waste (kritika)

Kimi Kärki - The Bone of My Bones
2013-12-17,

Az évvégi listák nagyobbik részén való szereplés lehetőségéről már kicsúszott Kimi Kärki szólólemeze, maximalisták most viszont még eldönthetik, mit tud az anyag. Az Obelisk oldalán meghallgatható a komplett album.

 

Tasavallan Presidentti - Milky Way Moses
2013-11-04,

Minden lázadóból az lesz előbb-utóbb, ami ellen lázadt. Vagy legalábbis részben. Így fordulhat elő, hogy most a prog/jazzrockban utazó finn Tasavallan Presidentti 1974-es lemezét, a Milky Way Mosest ajánljuk, melynek vinyl-újrakiadása november 29-én jelenik meg a Svart Recordsnál. 

                 

Kimi Kärki - I Am Aries
2013-11-01,

Az egykori Reverend Bizarre gitáros Kimi Kärki - kinek nevét jelenleg olyan bandák fémjelzik, mint a Lord Vicar és az Orne - december ötödikén szólólemezzel örvendteti meg a munkássága iránt érdeklődőket. A The Bone of My Bones címet viselő albumot a Svart Records adja ki, az I Am Aries meghallgatható. Hogy milyen az irányvonal? A klipnek még túlzással sem nevezhető kísérő képsorokon lassan sodrodó felhők és egy csordolgáló patak látható. A zene is ilyen. Dreampop - helyett dreamfolk. Kimi november 8-án a Lord Vicarral a Kék Yukban lép fel.

                 

kapcsolódó cikkek:

Reverend Bizarre - In the Rectory of the Bizarre Reverend (lemezkritika)
Lord Vicar - Fear No Pain (lemezkritika)
Orne - The Tree of Life (lemezkritika)

Beastmilk - Fear Your Mind
2013-10-31,

Mathew McNarney, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Kvohst nem tartozik a kedvenc underground zenészeink közé. Első bandájában, a Voidban egy béna Dodheimsgard-kópiát véltünk felfedezni, aztán Norvégiába költözött, és jött az agyonhypeolt Code, amivel végre befutott, csak épp az Arcturus már megcsinálta majdnem ugyanazt sokkal jobban. Amikor pedig beszállt a Dodheimsgardba, az a banda is elromlott. A metaltól jóval távolabb eső próbálkozása, a Hexvessel sem tudta ingerküszöbünket megugrani, a finn zenészekkel közösen alapított Beastmilk viszont esélyes lehet erre. Az imidzs ellenére ez egyáltalán nem metal, hanem teljesen egyértelműen posztpunk, és bár sok újat ez a banda sem tud hozzátenni a már meglevő dolgokhoz, sokkal kevésbé tűnik feleslegesnek, mint McNarney bármelyik korábbi próbálkozása. Debütáló EP-jük tavaly jelent meg, a Climax címet viselő első nagylemez kiadása pedig küszöbön áll, erről hallgatható meg a Fear Your Mind című szám, ami a sorozatgyilkosok iránti rajongás pszichés okainak feltárására tesz kísérletet.

       

kapcsolódó cikkek:

Dodheimsgard - Supervillain Outcast (lemezkritika)
Sólstafir, Secrets of the Moon, Code (2009.10.04.) (koncertbeszámoló)

 

Creepers - self titled EP
2013-10-30,

A Deafheaven koncertező tagjaiból (Shiv Mehra és Daniel Tracy) verbuválódott Creepers debütáló EP-je meghallgatható a Brooklynvegan oldalán. A projekt még 2011-ben indult, a Goblin horror-zenéinek black metalos interpretációjaként, mindez mostanra még progresszívebb irányba módosult.

                    

kapcsolódó cikkek:

Deafheaven - Sunbather (lemezkritika)
Deafheaven, Hierophant (2012.02.11., Budapest, Trafik Klub) (koncertbeszámoló)

Karst - Norák és lidércek, Kistérségi
2013-10-27,

A Karst elkészült második nagylemezével, a Lime Veins Bleed Rust-tal. Megjelenési dátum még nincs, a zenekar pillanatnyilag kiadót keres. Két dal ízelítőnek már meghallgatható a zenekar bandcamp-oldalán.

                             

kapcsolódó cikkek:

Karst - Cleaning a Cave (kritika)

Ghost - If You Have Ghost(s) (Roky Erickson-feldolgozás), La Mantra Mori
2013-10-09,

A hatvanas évek elfeledett pszichedelikus hősétől, Roky Ericksontól már a The Devil's Blood is dolgozott fel, (White Faces), most a Ghost is megtette ezt, méghozzá az If You Have Ghosts című dallal (eredetije itt hallgatható meg). A dal a korábban már nyilvánosságra hozott ABBA és Depeche Mode feldolgozásokkal együtt az Infestissumam novemberben megjelenő dupla CD-s újrakiadásán lesz hallható. A pofátlanság teteje - pláne, hogy lesz ott még egy eddig kiadatlan saját dal is, La Mantra Mori címmel.

                

                

Blackdeath - Also Sprach der Schöpfer-Psychopath
2013-09-24,

Októberben jelenik meg a hamarosan Budapesten és Szegeden is fellépő Blackdeath új lemeze, a Phobos. Egy dalt már játszanak róla élőben egy ideje (Das Zähnefletschen des Engels - Phobos), most viszont kikerült egy studiófelvétel is egy másik dalból:

                  

kapcsolódó cikkek:

Blackdeath - Katharsis: Kalte Lieder aus der Hölle (kritika)

 

Oranssi Pazuzu - Olen Aukaissut Uuden Silmän, Vino Verso
2013-09-20,

A finn Oranssi Pazuzu értelmezésével vannak bizonyos fokú problémáink, jópárszor lejátszottuk már anyagaikat, mégsem tudjuk, hogy ez most pontosan mi akar lenni. Az viszont biztos, hogy vannak törekvéseik és egyedi elképzeléseik, ami tiszteletreméltó. Harmadik lemezük, a Valonielu október közepén érkezik, és már két szerzemény is meghallgatható róla, az Olen Aukaissut Uuden Silmän itt, a Vino Verso című szerzemény pedig itt.

                      

oranssipazuzu.com

In Solitude - Pallid Hands
2013-09-18,

Akárhogy is próbáljuk a minden alkalommal csalódást okozó felfokozott várakozást mellőzni, azért az új In Solitude lemeznél jobban kevés dologra vagyunk kíváncsibbak, már ami a zene világának újdonságait illeti. A Decibel Magazin, melynek ezúttal címlapján is a svéd banda szerepel, egy második új dalt tett elérhetővé soundcloud-oldalán.

                

kapcsolódó cikkek:

In Solitude - The World. The Flesh. The Devil. (kritika)

 

Inquisition - Darkness Flows towards Unseen Horizons
2013-09-17,

Október 25-én jelenik meg az Inquisition hatodik albuma, az Obscure Verses for the Multiverse, mely az első a sorban, amit a Season of Mist ad ki. Nagy változásra, kommersz törekvésekre ennek ellenére nem számítunk, amennyit lehetett kommercializálni az Inquisition stílusán, azt már az előző albumon meglépte Dagon. Egy dal meghallgatható:

              

Grave Miasma - Odori Sepulcrorum (teljes album stream)
2013-09-11,

A Pitchfork oldalán meghallgatható a Grave Miasma debütáló nagylemeze, az Odori Sepulcrorum, mely Európában a Sepulchral Voice, a tengeren túl pedig a Profound Lore gondozásában jelenik meg a napokban. Az old-school death metalban utazó angol zenekar előzőleg két EP-t adott ki, még korábban pedig volt egy split albumuk is a Necros Christos-szal, de ezt még Goat Molestör néven készítették. Hamarosan a hazai közönség is közelebbi ismeretségbe kerülhet velük, erről később bővebben...

 

Sytris - Koszmar I.
2013-08-27,

A tavalyi, extrém-szerény Subterra-aktivitású évből többek között a lengyel Sytris rideg és kíméletlen bemutatkozó lemezének ismertetése is fontosabb hiányaink közé tartozik. Most már annyira nem is időszerű a pótlás, ugyanis itt a folytatás egy EP-képében, mely a Koszmar (lidércnyomás) címet viseli. A címadó első felvonása meghallgatható.

 

Saint Vitus - The Chameleon
2013-08-22,

A Saint Vitusnak rossz lemeze sosem volt, akár Winoval, akár nélküle, Dave Chandler gitáros csak minőséget engedett ki kezei közül. Nem kivétel ez alól a Vitus talán legkevésbé emlegetett, 1992-es albuma, a C.O.D. (Children of Doom) sem, melyett a korábbi Count Raven, jelenlegi Lord Vicar / Goatess frontember Chritus Lindersonnal rögzítettek. Hogy a megérdemelt "több emlegetést" megkapja egy lemez, nem árt ha jön egy újrakiadás, ami nem holmi felesleges demókkal meg koncertfelvételekkel van meghosszabítva, hanem valami igazi érdekességet ad az eredetihez. Itt jön képbe a The Chameleon, mely egy teljes értékű, eddig kiadatlan szerzemény, és már meg is hallgatható pár napja a Pitchforkon. Az újrakiadáson még egy "új" dal hallható (To Breed a Soldier, más források szerint To Be a Soldier), de ehhez már a lemez beszerzésére lesz szükség, amire a tegnapi naptól fogva van lehetőség. (Ezzel egyidejűleg az 1995-ös, Scott Reagers-szel készült Die Healing is újrakiadásra került, ezen nincsen bónusz.)

         

In Solitude - Sister
2013-08-19,

Szeptember 27-én jelenik meg az In Solitude harmadik nagylemeze, Sister címmel. A címadó dal meghallgatható, az előző albumról itt írtunk. Ezúton jelezzük, hogy a leírottakkal ellentétben az In Solitude debütjéra egyáltalán nem áll a "viszonylag gyenge" jelző, és hamarosan írunk az újrakiadásáról, mely az idei év elején jelent meg.

               

 

The Ruins of Beverast - Daemon, Ordeal, Malefica
2013-08-10,

Továbbra sem azt a fajta zseniális black metalt játssza a Ruins of Beverast, amiért az elmúlt évtized elején megszerettük, viszont most már nincs is sok köze ahhoz. Ez már sokkal inkáb tiszta old school doom-death metalnak tűnik, és így, rossz kompromisszumok nélkül már nem is olyan rossz. Bízni nem bízunk benne, de remélni reméljük, hogy a Blood Vaults - The Blazing Gospel of Heinrich Kramer címmel szeptemberben érkező új lemez képes lesz fenntartani a az előzetesen meghallgathatóvá tett dalok által okozott kellemes meglepetést.

                

                

                

Satyricon - Our World, It Rumbles Tonight
2013-08-09,

A The Age of Nero-val magát a Subterra szerkesztőségének szemében végleg lenullázó Satyricon 5 év után új lemezzel jelentkezik szeptember 9-én. Figyelmünket így nullázott állapotban azzal sikerült felhívniuk magukra, hogy vendégként szerepel a lemezen Sivert Hoyem, a néhai Madrugada énekese. Ennél szokatlanabb előadó-párosítást elképzelni is nehéznek tűnik számunkra, szóval kíváncsiságból meg fogjuk hallgatni, mit rögzítettek a stúdióban. Egy új dal mindenesetre már meghallgatható, Magyarországon csak a HammerWorld magazin oldalán, ez alapján maradtak a minimalista, gonosz hangzású grooveokból épülő unalmas és elnyújtott szerzeményekkel fémjelzett irányvonalban. A banda december 4-én Budapesten is fellép.

                     

kapcsolódó cikkek:

Satyricon - Now, Diabolical (kritika)
Sivert Höyem & the Volunteers - Exiles (kritika)
Madrugada - The Deep End (kritika)
Madrugada - Madrugada (kritika)
 

 

Scythe - Subterranean Steel
2013-07-29,

A Usurper-utód Scythe meghallgathatóvá tett egy pár dalt hamarosan (szeptember 11-én) érkező második lemezéről, a Subterranean Steelről. Az előző lemez kritikájában pedzegetett "ha nagyobb kiadó adná ki" témát el lehet felejteni, ez is a Primitive Reaction gondozásában kerül forgalomba.

                 

Monster Magnet - The Duke (of Supernature)
2013-07-23,

A Monster Magnet új lemezével visszatérést igér a banda pszichedelikus gyökereihez, amit mi örömmel veszünk, ugyanis az elmúlt albumokon kicsit magas volt a zene extrém magas tesztoszteronszintje a mi még annál is magasabb tesztoszteronszintünkhöz.

kapcsolódó cikkek:

Corrosion of Conformity, Black Label Society, Monster Magnet (2011 nyara, Magyarország) (koncertbeszámoló)

Beyond - Fatal Power of Death
2013-07-13,

Hétfőn ígéretes death metal lemezt szabadít a világra az Iron Bonehead Productions. A mainzi Beyond hatásosan vegyíti az old school elemeket a war metalos töménységgel és a disszonáns bonyolításokra hajlamosabb modernebb felfogással. Eddig egy demót és egy kislemezt készítettek. A lemez címadója meghallgatható:

                 

Egy második új dal (Whirlwinds of Chaotic Carnage) az Iron Bonehead soundcloudján található meg. UPDATE: A Decibel magazin oldalán meghallgatható az egész lemez.

Trap - Assassins, Wreckage of Nations
2013-07-10,

Ha az olvasó kicsit már unja a Mercyful Fate-hatású, denevérhangú retróbandákat, eláruljuk neki szívesen: egy kicsit mi is unjuk őket. Ennek ellenére, a Trapről muszáj szót ejtenünk, ez ugyanis annak a Philip Svennefeltnek az új zenekara, aki a Portrait első lemezén (és demójain) énekelt, ráadásul David Stranderud Portrait-basszer is itt van, akit talán még jobban hiányoltunk a második Portrait albumról, igaz, itt gitárosként szerepel. Az irányvonalat ezúttal nem ecsetelnénk részletesebbben, a bemutatkozó kétszámos kislemez kazettán már rendelhető, bakeliten előrendelhető a zenekar oldalán, de a két dal youtube-on is meghallgatható: 

                    

A másik dal (Wreckage of Nations) itt hallható.

Carcass - Captive Bolt Pistol
2013-07-01,

Nem elég, hogy az At the Gates-szel karöltve megteremtették a metalcore lehetőségét, most már saját maguk is metalcore-t játszanak, némi Carcass-ízzel nyakonöntve. Más kérdés, hogy az átlag metalcorenál így is sokkal jobb, meg hogy semmit nem is vártunk ettől a visszatéréstől, mindenesetre ez a tényállás. A Surgical Steel című új album ősszel jelenik meg a Nuclear Blastnél.

                

Ha törlik, próbálkozzatok itt.

 

His Electro Blue Voice - Sea Bug
2013-06-25,

Immáron a Pitchfork is felfigyelt az olasz zenekarra, olyannyira, hogy egy új dalt exkluzíve elérhetővé is tettek. Hangerőt és egyebeket jobboldalt felül lehet szabályozni, íme a borító:

facebook.com/hiselectrobluevoice

 

His Electro Blue Voice - Kidult
2013-06-11,

A His Electro Blue Voice nevezetű olasz wave/elektro/noise rock elegyet játszó csapattal a múltkori Nuit Noire koncerten megvásárolt Nuit Noire-ral közös spliten találkoztunk, és rögtön tudtuk, jóban leszünk velük - már ha csinálnak még valamit az életben. Néhány további spliten és kislemezen kívül mindezidáig ilyesmi nem történt, augusztus 20-án viszont nem más fogja kiadni első nagylemezüket, mint a Sub Pop Records. Az album címe Ruthless Sperm lesz, az alább látható dal pedig minden bizonnyal szerepelni fog rajta:

                

Az említett split dala itt hallgatható meg.

 

Man's Gin - Sirens
2013-06-08,

Az Invisible Oranges-re kikerült egy újabb dal a Rebellion Hymns lemezről, ez a legjobb az eddigi háromból. Úgy tűnik, a hatások között immáron Kohn bácsi is jelen van, akit mi sokkal többet hallgatunk, mint például Johnny Casht, szóval üdvözöljük a fedélezeten.

Man's Gin

Ghost - Waiting for the Night (Depeche Mode)
2013-05-27,

Nem az általunk is emlegetett Abba-feldolgozás került fel a Ghost új lemezének japán kiadására, hanem egy másik pop-átirat, ezúttal a Depeche Mode-tól. Valahogy most mérsékelt a lelkesedésünk, pedig az eredeti nem rossz dal.

              

Purulent Rites - Promo 2013
2013-05-26,

Négy promóciós célzattal felvett dalt tett meghallgathatóvá a pár héttel ezelőtti Nuit Noire koncert alkalmával a világ színe elé lépő Purulent Rites. Az old-school death metalosok számai közül nekünk így elsőre az It's Not Only in Your Head jött be a legjobban:

                  

Tools to Prepare
The FesterRaiser
Awakening is Nigh

Purulent Rites

Man's Gin - Deer Head & the Rain, Inspiration
2013-05-18,

Erik Wunder elkészült a második Man's Gin albummal. A 2010-es Smiling Dogs folytatása Rebellion Hymns címmel jelenik meg június 25-én. Egy dalt a Pitchfork, egy másikat pedig a Stereogum rakott ki, nekünk előbbi tetszik jobban. Eközben a Cobalt hosszú évek után előszőr újra élőben lesz látható, jövő hét végén fellép Baltimore-ban a Maryland Deathfesten, majd egy kisebb turnét is lebonyolít az Egyesült Államok keleti partján. További terveik egyelőre nem ismertek.

                   

Jex Thoth - The Four of Us Are Dying
2013-05-10,

Újabb dal a Jex Thoth-tól is. Mi ugyan már promó-CD formájában megkaptuk a teljes lemezt is, melyről hamarosan részletesen be is számolunk, de a nagyközönség még csak a második felvezető számnál tart (ezzel együtt harmadiknál). A lájtos-melankolikus Keep Your Weeds után egy jóval doomosabb szerzeményről lebbent le a fátyol:

             

(A május 20-i koncertre a másnapi Aluk Todoloval összevont kedvezményes elővételi jegy megvásárolható a CD Pincében és a Wave zeneboltban.

kapcsolódó cikkek:

Jex Thoth - Witness (EP) (kritika)
Jex Thoth - Jex Thoth (kritika)

Blood Ceremony - Lord Summerisle
2013-05-08,

Újabb új dal a Blood Ceremonytól is, ráadásul első ízben férfi éneket is hallhatunk az eddig kizárólag Alia O'Brien énekesnő vokalizálására hagyatkozó zenekartól. A lemez címét is tudjuk már: The Eldritch Dark. Remélhetőleg a kiadós észak-amerikai turnézást követően ősszel majd Európába is átnéz a kanadai banda.

                                

Jex Thoth - Keep Your Weeds
2013-04-26,

A Budapesten május 20-án fellépő Jex Thoth Blood Moon Rise című második nagylemeze június 15-én érkezik. Egy új dalt már pár héttel ezelőtt felfedeztünk egy tavalyi youtube-os koncertfelvételen (ennek címe a lemezen nem Places, hanem Places I Walk lesz), de most itt egy egészen ropogós friss studiófelvétel is:

               

kapcsolódó cikkek:

Jex Thoth - Witness (EP) (kritika)
Jex Thoth - Jex Thoth (kritika)

Blood Ceremony - Goodbye Gemini
2013-04-23,

Az év egyik általunk legjobban várt lemezét fogja leszállítani a Blood Ceremony hamarosan, az első dalt most tették meghallgathatóvá:

               

Black Sabbath - God Is Dead?
2013-04-18,

Bár hivatalosan csak április 19-én, azaz holnap debütál a Black Sabbath visszatérő lemezét felvezető God Is Dead?, de itt már - némi belepofázással ugyan, de - meghallgatható. A "13" elnevezésű lemez június 11-én érkezik.

UPDATE: belepofázás nélküli verzió:

              

The Devil's Blood - White Storm Of Teeth
2013-04-17,

És akkor megkeződött, jönnek a TDB utolsó felvonásaként a befejezetlen harmadik lemez demói. Az első kikerült felvétel, a White Storm of Teeth alapján nekünk sajnos rossz döntésnek tűnik a befejezetlen kiadás, kidolgozottabb dobtémákkal nagyot üthetne a szám, a maga módján persze így is jó.


                 

Naam - Vow
2013-04-03,

Június hetedikén Budapesten is fellép az Om-féle misztikus/kísérleti-stoner rock által erősen inspirált brooklyni Naam, új lemezük pedig három nappal korábban jelenik meg Vow címmel. Ugyanezt a címet viseli a lemezről elsőként meghallgathatóvá tett szerzemény is, melyet a Spin magazin rakott ki.

VHÖL - Illuminate
2013-03-21,

Már nagyon közel van az első VHÖL lemez kiadása, olyannyira közel, hogy a zenekar már meg is kapta a saját adagját belőle, lásd képünket. Ennek örömére felkerült még egy új dal a Stereogumra.

               

Dread Sovereign - Thirteen Clergy to the Flames
2013-03-18,

A Primordialos A.A. Nemtheanga eddig túlzottan nagy sikert nem aratott side-projektjeivel, a legutóbbi war metalos próbálkozás a néhai Axis of Advance tagjaival, a Blood Revolt különösen nagyot bukott, de a Void of Silence sem volt egy kifejezett sikertörténet. Most két társával együtt klasszikus doom metallal próbálkozik Dread Sovereign néven, melyet saját leírása szerint is a '80-as évek korai black metaljának ízeivel fűszerez, és "nem áll szándékában újra feltalálni a kereket". Kétségkívül ízes doom metal amit hallhatunk, nagyon jó vokálokkal. Ami kicsit zavaró, hogy a 4:22-től hallható rész egy az egyben egyezik a Coroner Shifterjének zárótémájával.

                 

Uncle Acid & the Deadbeats - Follow the Leader
2013-03-15,

Az okkult rock rajongóit bőségesen próbálja kárpótolni a The Devil's Blood kieséséért a konkurencia. A Ghosthoz hasonlóan az Uncle Acid & the Deadbeats is kirakott már egy új dalt lemezéről, és most kiraktak egy másikat is, ezúttal egy lágyan búgó, jelentős részben akusztikus gitárra épülő szerzeményt, amely itt hallgatható meg. Figyelembe véve, hogy a Jex Thoth is új lemezének kiadására készül, elég komoly dolgok várnak a műfaj kedvelőire a tavasz folyamán.

 

p.s.: a fotó alapján a korábban női ritmusszekcióval felálló zenekar némi átalakuláson mehetett keresztül .

Kapcsolódó cikkek:

Uncle Acid & the Deadbeats - Blood Lust (kritika)

Ghost - Year Zero
2013-03-15,

Pár hete már lehet tudni, hogy az új Ghost lemez címe Infestissumam lesz, pár hónapja kint van már a Secular Haze című dal ill. single is, melyet mi is ajánlottunk. Most egy másik új dalt is nyilvánosságra hozott a svéd zenekar:

              

kapcsolódó cikkek:

Ghost - Opus Eponymous (kritika)

Jex Thoth - Places (live)
2013-02-24,

Eddig kiadatlan, új Jex Thoth szerzeményre bukkantunk a youtube-on. Maga a felvétel nem kifejezetten új, a számot tavaly játszották Padovában. A zenekar tájékán nagy a csend jelenleg, de mintha egy-két késő-tavaszi dátum már le lenne szervezve, úgyhogy új lemez is lesz előbb-utóbb. Beszámolunk a fejleményekről.

                   

kapcsolódó cikkek:

Jex Thoth - Jex Thoth (kritika)
Jex Thoth - Witness (EP) (kritika)
Jex Thoth - 2011.07.20. Bécs, Arena (koncertbeszámoló)
 

Jess and the Ancient Ones - Long and Lonesome Road, More than Living
2013-02-22,

A RecordshopX oldalán meghallgathatóak az Astral Sabbat című új JATAO EP eddig még nem publikált dalai is. A Long and Lonesome Road egy rövid, de annál velősebb, vérbeli ős-hard rock sláger feldolgozása a Shocking Blue-tól, míg a More than Living egy majdnem negyed órás, lírai betétekkel sűrűn tarkított eposz.

       

Facebookozó olvasóinknak már ajánlottuk figyelmébe a ma este öttől kezdődő nylvános, interneten közvetített JATAO próbaterem-búcsúztató próbát is, melyen a tagok különböző, korábbi, illetve párhuzamosan működő zenekarai is megjelennek, mint pl. a finn death metal színtér kultikus zenekara, a Demilich, melyet nem túl hosszú létezése során végig a JATAO-gitáros Antti Boman vezetett.

Mindez itt tekinthető meg:

anentity.com/fatoru/

kapcsolódó cikkek:

Jess and the Ancient Ones - Jess and the Ancient Ones (kritika)

VHÖL - Grace
2013-02-21,

Új zenekar ismert underground arcokból: a fedélzeten John Cobbet gitáros (Hammers of Misfortune, Ludicra), Mike Scheidt énekes (YOB), Aesop Dekker dobos (Ludicra, Worm Ouroboros, Agalloch) és Sigrid Sheie basszusgitáros, aki a Hammers of Misfortune-ban a billentyűtémákért felelős. A név és a lejjeb látható borító alapján mi valami voivodos zenére tippeltünk volna, a Grace című, a Pitchfork oldalán (vagy a soundcloudon) meghallgatható dal azonban valami más, de nem tűnik rossznak. Sokkal agresszívabb, menetelősebb a Hammers of Misfortune-nál, noha nem nélkülözi annak progos felhangjait, viszont még annyira sem black metalos a hangulata, mint a Ludicrának.

                     

A zenekar nevével megegyező című album a Profound Lore gondozásában jelenik meg április 16-án, a banda meg közben folyamatosan koncertezik az Egyesült Államok nyugati partvidékén. A Hammers of Misfortune turnézási szokásait ismerve egy európai körút nem igazán reális, noha a Ludicra már járt errefelé. 

facebook.com/vholatile

kapcsolódó cikkek:

Hammers of Misfortune - The Locust Years (kritika)

Dream Death - Feast
2013-02-19,

A Dream Death egy '80-as évekbeli pennsylvaniai old-school extrémmetal zenekar, melyet annyiszor emlegetett fel az utóbbi években nagy rajongójuk, Fenriz, hogy végül előmásztak a föld alól, ráadásul maradéktalanul eredeti felállásban. Ahogy negyedszázaddal ezelőtt, úgy most is a Celtic Frost nyomdokaiban döngetik doom/thrash/death riffjeiket, Somnium Excessum címmel február 26-án pedig új lemezzel is jelentkeznek. A Feast címet viselő dal már meg is hallgatható.