Még ha valaki nem is járatos túlzottan az underground undergroundjában, akkor sem fogja a Lifelovert kimondottan eredeti zenekarnak tartani. Ha viszont járatos, akkor tudni fogja, hogy szemernyi eredetiség sincs benne. Ennek ellenére érdekesek, az eredetiséghiányos bandáknak azt a típusát jelenítik meg, akik mindenféle összelopott elemekből olyan montázst készítenek, amely egészen másról szól, mint az egyes elemek önmagukban.

 

Lifelover

A második lemezüket elkészítő stockholmiak az alapokat - egyszerű, pulzáló ritmusokra érkező, dark rockos gyökerű, de fémes-disszonáns gitárriffelés - többségében a Brave Murder Day és Discouraged Ones korszakos Katatoniától vették át, ezt gátlástalanul megtömték olyanfajta giccses zongoratémákkal, amelyet más zenekaroknál a zéró tolerancia elvével kezelek. Egyszerű, hatásvadász futamokra, a hangsúlyokra helyezett kiszámítható prüntyögésre kell gondolni. A Lifelover esetében azért lehet ezt elfogadni, sőt, azért érdekes itt kifejezetten, mert az ember által ezekhez automatikusan társított közhelyes – giccses – érzéseket kiégett nihilizmussal és cinizmussal éneklik meg, már ahol ének van, nem pedig hisztérikus kiabálás, ordítozás. A szövegvilág ennek megfelelően mindenféle szokásos és szokatlan szexuális hajlamot és anomáliát tárgyal ki elsősorban. Ez maga a koncepció, amit pedig a szintén svéd Woods of Infinitytől vettek át (a vokálokkal együtt), akik már kétes hírnevet szereztek maguknak egy szűk körben - a WOI viszont zeneileg lo-fi black metalból indult ki, és nem nagyon sikerült tovább jutniuk annál, hogy egyfajta egzotikumként létezzenek. A Lifelover szerintem ennél kicsit messzebbre mehet - a Rammstein is valami hasonlóval vált világsztárrá - több embert fertőzhetnek meg, bár nagy fejlődési távlatok nincsenek bennük sem. Én mindenesetre eléggé sokszor hallgattam meg az olyan dalaikat, mint pl. az I’ Love (to Hurt) You, vagy a Välkommen Till Pulvercity, és a többi sem rossz.

Előbb-utóbb persze unnalmassá válnak a hallgató számára, ez a zene bizony sokadik hallgatásra már nem mutat újat. De ez nem biztos, hogy baj: az érzelmek múlékonysága amúgy is része tematikájuknak, miért pont saját dalaik esetében lenne ez másképp?

8/10

a’ ördög

Lifelover - Erotik

lifelover.se