A lemez maga épp annyira zavarba ejtő, mint a borítója. A furcsa pózban rózsaszín őzikét meglovagló, vörösre festett hajú Patrick Wolf szemmel látható változásokon ment keresztül, és ha sikerült elcsípnünk a Magic Position-t beharangozó Accident & Emergency klipjét, akkor már az is nyilvánvaló lehet számunkra, hogy eme változások a zenén is nyomot hagytak.

Nevesítsünk: vidámság van, ami eddigi felvételeit ismerve meglepő. És Wolf nem ma kezdte, már tizenegy éves korától négysávos magnójára rögzítette dalkezdeményeit, ekkor a zene még egyfajta menekülés volt számára. Nem sokkal később tehetségére felfigyelt a Fat Cat kiadó, majd a kritika is lelkesen fogadta. Most, huszonhárom évesen, a harmadik lemezénél jár, tehát még mindig pimaszul fiatal, ugyanakkor kétségbevonhatatlan tény, hogy kialakult, csak rá jellemző hanggal bír. A Magic Position egy korszak lezárása, és egyben egy új kezdete, Wolf felszabadultabb, mint valaha, a címadó dal ideális aláfestő zenéje mediterrán telünknek, három percre még a globális felmelegedésről is megfeledkezhetünk.

A már említett Accident & Emergency kezdése az Atari Teenage Riot emlékét idézi, hogy aztán egy tökéletes popdal kerekedjen belőle, ilyesmiket énekel, hogy “I’m feeling braver than I’ve ever been”, és valóban van benne kurázsi, nem riad vissza a kliséktől sem, melyeket ügyesen átformál, így teljesen új értelmet nyernek (vagy nem, de minden esetben hallgattatja magát a végeredmény). Van pár komorabb momentuma is a korongnak, ilyen a Marianne Faithfullal közösen énekelt Magpie, vagy a Bluebells, amire a második klip készült.

Potenciális sláger van tehát elég, innentől tényleg csak a dolgok szerencsés együttállásán múlik, hogy szélesebb közönséghez is utat találjon a korunk egyik legtehetségesebb énekes/dalszerzőjének öntudatra ébredését dokumentáló lemez , aki – megkockáztatom - könnyen lehetne annyira jelentős alakja a popzenének, mint Beck volt kicsit több, mint tíz évvel ezelőtt.

9

ktibi

patrickwolf.com
myspace.com/officialpatrickwolf