A Clap Your Hands Say Yeah a kitekintő rovat két legutóbb bemutatott együtteséhez kapcsolható valamelyest: (részben) brooklyniak, mint a Tv on the Radio, énekesük pedig a Sunset Rubdownos Spencer Krughoz hasonlóan a David Byrne-iskola neveltje. Byrne-t egyébként a legkevésbé sem zavarja, hogy manapság valaki az ő hangjával csinál karriert, hiszen a zenekar két évvel ezelőtti debütálása idején ő is kivette a részét a hype-ból

- így a zenemédia által amúgyis agyonhangsúlyozott párhuzam nem vált kárukra. Hogy ne is említsem a másik agyonhangsúlyozott tényt, miszerint a Clap Your Hands Say Yeah volt 2005 egyik legnagyobb felfedezettje. Nekem legalábbis biztos előbb fognak eszembe jutni, mint az Arctic Monkeys.

cyhsy

Most meg itt a második lemez, és jön ami eddig nem volt. A viccesen sercegő kezdést követő, néha Thom Yorke-éra hajazó énekkel megkent számok után a második lemez Skin of my Yellow Country Teeth-e, a Satan Said Dance rázza helyre a hallgatót, Rapture-ös ritmusokkal, hülye zongorával. Ő pedig máris érzi, hol hibáztak, a zenekar ugyanis ismét elkövette az előző lemez legnagyobb mulasztását. Azaz: miért nincs több táncolható dal?

Félreértés ne essék, slágerek vannak ugyan, viszont egyszerűen jobban tudnak feszes számokat írni. Nem beszélve arról, hogy Alec Ounsworth orrhangja kompatibilisebb a diszkóval, de legalábbis jobban passzol és egyedibb, mint a lo-fi középtempó esetében. Egyébként van ezek között az ironikus nyávogások közt is igazi jóság, például Love Song No. 7. Azt pedig talán ők is érzik, hogy az Upon Encountering The Crippled Elephant című bő egyperces harmónikázás simán kihagyható, nem véletlenül van lekeverve.

Az mindenestre elmondható, hogy egészében véve kellemes hallgatnivaló a Some Loud Thunder, ha nem villantanának néha egy-egy tempósabb szerzeménnyel, nem lenne hiányérzetem. A szerencsétlen fejű, kopaszodó harmincasokkal pedig ott van baj, ha elkezdik beleélni magukat abba, hogy voltaképpen ők szerencsétlen fejű, kopaszodó harmincasok.

clapyourhandssayyeah.com

myspace.com/clapyourhandssayyeah

8/10

mrtn