A magazinunk indulásával egyidejűleg tetőző új black metal hullámverés apályba látszódik váltani. Bár ne lenne igazam, de míg 2004-ben legalább 10-15 klasszis album (nem tíz perces kislemez!) jelent meg, egy évvel később már ez a szám 10 alá csökkent, tavaly pedig nem sok dolog történt. Ami igazán fontos volt, arról ugyebár írtunk, néhány inkább csak „említésre érdemes” dolog maradt szó nélkül. Ennek a kategóriának egyike, szerintem legjobbja az amerikai A.I.D.S. debütáló lemeze, mely ugyan szintén nem rengeti meg műfaj alapköveit, de helyét megállja a sziklafal egy masszív építőkockájaként.

A Funeral Procession kritikában eléggé cinikus hangnemben mutattam be a lassan és nehezen ható, eksztázisba egyáltalán nem is taszító hatású black metalt, ezúttal nem jutott eszembe ilyesmi,A.I.D.S. az A.I.D.S.-ről inkább az átlagosság maszkját magára öltő, alattomosan tomboló fenevad képeire asszociálok. A hazai Shadowthrone demója volt még ehhez hasonló hatású, váratlanul megnyíló mélységeivel. Ami a konkrét irányvonalat illeti, letagadhatatlanul amerikai az egyszemélyes zenekar, (létrehozója, Tophetarath érdekelt még a szintén nem reménytelen Fogban és Nebronnal közös split lemezről ismerős Hordes of the Lunar Eclipse-ben is) a hatások között elsősorban a Black Witchery említendő meg, számos riff primitív ereje és kaotikus hatása idézi a floridaiakat, de az A.I.D.S. nem válik unalmassá hosszú távon sem, változatos(abb) dalstruktúrái és tempói miatt. Legjobban a leghosszabb Calling of Hounds tetszik, itt vannak a legjobban kihangsúlyozva a tetőpontok, melyeken egyébként még van csiszolnivaló. De így, és az 50 perces, riasztó hossz ellenére sem mondhatnám egyik dalra sem, hogy jobb lett volna lehagyni, az album úgy, ahogy van, mindenestül hallgattatja magát.

Extra megoldások nincsenek, sem kiegészítő hangszerek, de még szintetizátor sincs, csakis vegytiszta black metal témák vannak. No meg a végén a Sepultura Antichristjának kifejezetten jól sikerült, nyers feldolgozása. Nem kötelező, nem is kihagyhatatlan, de én alig várom már, hogy a bakelitet - csak ebben formátumban létezik a kiadvány – polcomra helyezhessem.

9/10

a’ ördög

serpenscaput.com