A Witchcraft Carpathian Fire-je minden idők egyik legjobb hazai black metal próbálkozása volt, bár ez a megállapítás sokak szerint ez az ...on the Path of Fogs című első demóra (is) igaz. Nem is meglepő, hogy erős közönségigény volt a csak ezeken az felvételeken hallható dalok újból beszerezhetővé tételére. Alighanem ők is érezték ezt az igényt, és azt is, hogy valami nagyot sikerült alkotniuk, ezért úgy határoztak, hogy újra kiadják az anyagokat. A dalok kivitelezéséhez támasztott saját igényeik azonban megváltozhattak, így ez alkalomból újra is rögzítették ezt a kevés szerzeményt, melyeknek minősége tükrözi azt, hogy ezek tényleg hosszú évek válogatott ötleteinek, ihletett pillanatainak lenyomatai.

A Carpathian Fire kritikájában leírtakhoz képest a két demó közti minőségbeli különbség nem annyira nagy, a régebbi számoknak kétségtelenül jót tett az új megszólalás (elsőre megdöbbentően szűk frekvenciasávot töltenek ki a hangok, de - és ez a legfőbb különbség a demókhoz képest talán - azt viszont nagyon sűrűn töltik ki.), így azok felzárkózhattak a később publikáltakhoz. A Carpathian Fire esetében a mérleg már nem ilyen egyértelműen pozitív, a The Darkness is Bursting Out kiválóan sikerült, a Fog in the Neverending Forest viszont veszített súlyából: épp csak egy árnyalatnyival játsszák gyorsabban, mégsem harap annyira, a fékvesztett tempó ellenére kevésbé őrjöngő, mint az eredeti. Érezhető, hogy nagyon keményre, szikárra és kegyetlenre akarták venni a figurát, az azonban, amitől igazán különlegesen jók ezek a dalok, a nehezen megfogható, nagybetűs érzés erőteljesebben van jelen az eredeti verziókban. A vitathatatlanul feljavult ritmusszekció teljesítménye persze hozzátesz a dalokhoz, de az így nyert erények nem pótolják az eredeti felvételek spontaneitását. Persze a mérleg másik serpenyőjében ott van, hogy ezeket a dalokat tényleg kívülről fújja már az ember, és nehezen lehet elfogadni még a legapróbb változtatásokat is, a fül visszakívánkozik a jól megszokott eredetiekhez.

Mégis, ez utóbbi szempont figyelembevételével együtt is úgy érzem, hogy aki nem ismeri a Witchcraftot, jobban teszi, ha a demókkal kezdi az ismerkedést. Leheletnyi, halvány árnyalatnyi különbségeken akadok fenn, ismétlem, semmi komoly probléma nincs. Biztos vagyok abban is, hogy az új számok hallatán ezek a kétségek elvesznek majd, és a Witchcraft visszaszerzi vezető helyét a hazai színtéren, de idén a Shadowthrone kiadványa több lelkesedést váltott ki belőlem. A pontszám tükrözi ezt, de azt is, hogy az anyag újdonságként alighanem másképp (erősebben) hatott volna.

8/10

a’ ördög

Witchcraft
Witchcraft @ Myspace
Regimental Records