A tényálladék az, hogy a zenéhez elsősorban a hangokat kell szeretni, mint ahogy a magát az életet ahhoz, hogy – teszem azt - szívesen együnk. Lehet viccelődni, mégis vannak emberek, akik szívesen elmerülnek az alapanyagok rejtelmeiben, míg mások csűrni-csavarni kezdik a dolgokat - a tetőt csodálják, a betonozás meg le van szarva.

A szinti-, illetve elektropop egykoron pont az egyes primitív ritmusokhoz párosított földöntúli hangjai miatt volt jó, amelyeket minimalista konsturktivizmussal egymás mellé helyezett az adott szerző, nélkülözve az annyit méltatott, lélegzetvételt nem hagyó zenei tudálékoskodást, mely akár valami kiéhezett hím, nyalta körbe a szerencsétlen hallgató arcát, elsődleges nemi szerveit és végül a művelet megkoronázása végett körömágyát is.

Vegyünk elő egy Commodore 64-est, és nyomjuk végig még egyszer együtt a Wizard of Wor-t. Ugye félelmetes. Ha jól tudom, két hangszert tudott egyszerre megszólaltatni az akkori idők digitális muzsikája számítógépen, plusz szakaszosan néha egy harmadikat is, és összességében erről lenne szó esetünkben is. Élvezzük az egyszerű, ám különleges frekvenciákat, a lassan változó mélységeket és magasságokat, a felnőtt torokban sűrűsödő gyermeki ábrándossággal átszőtt éneket.

boyz

A Junior Boyst a szintipop tulajdonképpeni kihalása késztette életre, és a So This Is Goodbye-al annyit tett hozzá az elődök (csak úgy hirtelen: Pet Shop Boys, Depeche Mode, New Order, Frankie Goes to Hollywood) munkásságához, hogy némileg modernebb, egyben egzotikusabb köntösben táncol előttünk a múlt varjúfészkes, bodorhajú és vaskos lábú örömlánya. Emellett tartalmaz 4 örökbecsű számot, néhány teljesen jót, továbbá egy-két közepeset is. Akár az ellenszenves chill-out címkét is társíthatjuk nevükhöz, és mindenki értsen ez alatt azt, amit érteni szoktak.

Gyorsan meghallgatom a címadó dal után Hendrixtől az All Along the Watchtowert és akár az apa tekint gyermekeire, úgy méricskélem össze őket; egyik bár fiú, másik meg leány, amaz verselni szeret, utóbbi meg futkosni a házak között, hát nekem mindegyik ugyanazért kedves.

Konklúzió: Igazi hangulatok, igazi beleélés, ilyen és ehhez hasonló áporodott szavak. Könnyen befogadható, meglepően kevés a zavaró elem; minden zenebuzi próbálja ki; anyukának is meg lehet mutatni. A pontszám kevés ahhoz képest, amennyit hallgattam, de én szóltam.

8.5/10

rtp