Vélhetőleg az izraeli (az egyetlen ország tán ahol mainstream kategória a goa) Infected Mushroom a psytrance leginvenciózusabb képviselője. A tavalyi dupla lemez, a Converting Vegetarians cirka fél évet időzött a lejátszómban, nem is ismertem magamra, és mire nagy nehezen lejöttem volna az anyagról, már meg is érkezett az új szállítmány.


Mielőtt bármiféle fejtegetésbe kezdenék a goa zene underground berkekben való hovatartozásáról, bemutatnám, hogy miért is érdemes beszereznünk az elbeszélés tárgyát képező lemezt.

Az Im The Supervisor pontosan ugyanazt az érzés és hangzásvilágot fogja nyújtani, mint elődjének tradicionálisabb hangvételű korongja (a másik egy sokoldalúbb és elrugaszkodottabb zenekar oldalát mutatja), és úgy gondolom ez így van rendjén. A psytrance is oda fog jutni, vagy talán már annál a pontnál van, amikor már nem fog komoly újításokon átesni, mivel az esetleges innovációs törekvések kinövik a stílus kereteit.

Néhány dolgot azért érdemes kiemelni a 2004-es korongról. Még egy fokkal feszesebb ütemek, több vokál, sőt slágergyanús szerzemények (Muse Break RMX, Cities of the Future) is akadnak, valamint némi dancehall, szintipop, ambient is felüti fejét, de ezek sem igazán újdonságok. A duo védjegye még mindig a hangszínek és effektek ötletes használata, kevés előadó agyal és finomít ennyit a paramétereken belül a változatosság oltárán áldozva.


A Converting-et azért egy teljes ponttal erősebbnek érzem, talán a fülbemászó dallamokat sokallom, és bizony kevesebb a tekervényes, agyzsibbasztó részlet, ami oly vonzóvá tette a dupla lemezt.

Mindenesetre egy mesés, pazar utazást hagy ki az, aki bár kedveli az elektronikát, de mégsem ad lehetőséget a bizonyításra a Supervisornak.

8/10

rtp