A Deathstorm nevezetű, debütalbumát nemrégiben megjelentető zenekarral kapcsolatosan két dolog van, ami figyelemreméltó. Az egyik az, hogy osztrák nemzetiségük ellenére értékelhető, sőt, kifejezetten élvezhető zenét játszanak, ami már önmagában kuriózum. A másik az, hogy tisztán hallhatóan az egészen korai Kreator-t tekintik elsőszámú példaképüknek, tehát az Endless Pain és a Pleasure to Kill lemezeket, ami jó választás, mivel ezek a német thrash leginkább maradandó alkotásai közé sorolandók , de valamiért mégsem túljátszottak a retróbrigádok által. Másrészt, nem csak a retróbrigádok nem tudták eddig elkapni az ízüket, hanem a vissza a gyökerekhez ígérettel alkotó, a Pleasure to Kill borítón (is) szereplő démont is újra előkapó Kreator-től sem hallható semmi hasonlóan kaotikus és gyűlöletteli az utóbbi jópár lemezen.

                

A Deathstorm sikere a részletekre való aprólékos figyelem (a tamlemenetek jellegzetes bádogpohár-hangját is sikerült rekonstruálni!) és a totálisan autentikus megközelítés diadala. Itt nincsenek duplázós blast rohamok, csak féktelen püfölés, a riffek nem csak jók, de így „meg is van engedve” nekik, hogy hassanak, nem vész el az erejük a totális hangtámadásban. Megvan a jellegzetesen kapkodós, feszült jelleg is, ami nélkül a műfaj - legalábbis a német változata - számomra sokat nem érhetne. Apropó, a németeken kívül még egy kis korai Slayert hallok az As Death Awakes-en, meg jóval halványabban (nyomelemekben) egy kis korai Bathoryt. Vinnyogós gitárszólók, őrült fröcsögés, 36 perc játékidő, nincs itt semmi hiba. Maximum annyi, hogy retró ez a banda is, és én egyre kevésbé hiszek a puszta retróban, márpedig itt nem hogy sok újdonságot nem hallok, de semmit - a bevezetésben említett kettőn kívül.

Hogy minőségi anyagról van szó, azt egyébként a kiadó is bizonyítja, az I Hate Records elsősorban a doom metalra specializálta magát, de emellett már régóta gondoznak (ill. terjesztenek) feledésbe merült ’80-as évekbeli relikviákat is, úgy mint Root, Sarcofagó lemezeket és hasonló, sokkal kevésbé ismert bandák anyagait, tudják tehát, mi fán terem az igazi thrash érzésvilág. Retróra 8 pontnál többet pillanatnyilag nem érzek reálisnak, ez egy közel tökéletes retró lemez.

7.5/10

a' ördög

ihate.bandcamp.com/album/as-death-awakes